Logo

Εφετείο: Παράνομες οι ομαδικές απολύσεις στον ΔΟΛ τον Δεκέμβριο του 2010



 
 

dol 29-5-2014Ομαδικές ήταν οι απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2010 στην εφημερίδα «Το Βήμα» και παράνομες όπως και όλες...

οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα σε όλα τα έντυπα και τα μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού (δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους, κ.λπ).

Τα παραπάνω έκρινε το Εφετείο της Αθήνας με απόφασή του με την οποία δικαιώθηκε για δεύτερη φορά ο δημοσιογράφος Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2010 απολύθηκε από την εφημερίδα μαζί με πολλούς ακόμη συναδέλφους του που εργάζονταν στο Βήμα.

Το περασμένο έτος το Πρωτοδικείο της Αθήνας είχε και πάλι κρίνει  παράνομες τις ομαδικές απολύσεις που έγιναν στο Βήμα, και συνεπώς άκυρη την απόλυση και του εν λόγω δημοσιογράφου.

Ωστόσο, η υπόθεση έφθασε στο Εφετείο κατόπιν έφεση που άσκησε ο  Δ.Ο.Λ. κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το Εφετείο της Αθήνας  με τη σειρά του έκρινε και πάλι παράνομες όχι μόνο τις επίμαχες ομαδικές απολύσεις στο Βήμα, αλλά όλο το "πακέτο" των απολύσεων που είχαν γίνει το διάστημα εκείνο στις επιχειρήσεις της Δ.Ο.Λ. Α.Ε.

Αυτές οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν τότε στο ΔΟΛ,  οι οποίες ήταν πολύ περισσότερες από τις 30 που έγιναν στο Βήμα, ήταν, όπως τονίζει το Εφετείο, παράνομες.  

Αναλυτικότερα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι ο Δ.Ο.Λ., με τις απολύσεις που έκανε τον Δεκέμβριο του 2010, υπερέβη το επιτρεπόμενο από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων (Ν. 1387/1983) όριο χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες, τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική νομοθεσία, διαδικασίες.

Κατά την κρίση του Εφετείου ο Δ.Ο.Λ. είχε την υποχρέωση, πριν προβεί σε ομαδικές απολύσεις, να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων διαδικασία της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή όλων ή μέρους των απολύσεων, ή έστω την άμβλυνση των συνεπειών τους.

Αντίθετα, ο Δ.Ο.Λ., όπως επισημαίνει η εφετειακή απόφαση, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία και προέβη στις ομαδικές απολύσεις παρανόμως.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-5-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις