Logo

Βουλή: Ψηφίστηκε η παράταση του Μνημονίου



 
 

voulh 22-12-2014Με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, να απευθύνεται στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και να τους ζητεί να έχουν υπομονή για...

το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην αρέσκονται σε βεβαιότητες αλλά και να τους καλεί «να αντιληφθούν ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα καταβαραθρώνονται», και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων να αντιπαρατίθεται για τις πολιτικές εξελίξεις, ολοκληρώθηκε η πολύωρη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Παρατηρητήριου 'Ανοιας.

Σε αυτό, ενσωματώθηκε η τροπολογία για την δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως και μεγάλος αριθμός υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών.

Ορμώμενος από τις τοποθετήσεις βουλευτών και ιδίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης είπε πως κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν την συζήτηση, ενώ αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει με τα θέματα της δανειακής σύμβασης.

Ακόμη, με αιχμή την υπόθεση Χαϊκάλη και την απόφαση της Δικαιοσύνης να την θέσει στο αρχείο, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η Βουλή δεν είναι χώρος για να ασκείται κριτική στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών, ειδικώς όταν κανείς δεν γνωρίζει την δικογραφία. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται την κρίση της Δικαιοσύνης, απαντώντας έτσι και στις παρατηρήσεις που έγιναν από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ενώ η υπόθεση «της δήθεν δωροδοκίας», τέθηκε στο αρχείο εκείνοι εξακολουθούν να μιλούν και μάλιστα να ελέγχουν τον εισαγγελέα χωρίς καν στοιχεία.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον μεγάλο αριθμό «άσχετων» με το νομοσχέδιο τροπολογίων, είπε πως αυτή θα είναι η πιο μαύρη περίοδος μιας κυβέρνησης, που φεύγει, για να αρχίσει η διαδικασία λύτρωσης του ελληνικού λαού. Επέρριψε και ευθύνες στο Προεδρείο της Βουλής επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται, με αυτή την λειτουργία της Βουλής και την μη τήρηση των θεσμών, σε εξωθεσμικά κέντρα να υπονομεύουν την Δημοκρατία.

Σε έντονο ύφος μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής είπε πως δεν γίνεται ανεκτό αυτό, ούτε σε ανθρώπινο ούτε σε πολιτικό επίπεδο. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι αντί να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, επέλεξε άλλους δρόμους αγνοώντας πως το πρόβλημα το γεννά η μη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ διερωτήθηκε «πως μπορεί να υπάρξει σύνθεση και συνεννόηση όταν η κυβέρνηση λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο κι ο ΣΥΡΙΖΑ πως όχι».

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «πολυφωνία» στα καίρια θέματα για τη χώρα και ζήτησε να ξεκαθαρίσει επιτέλους πως σκοπεύει να «αντιμετωπίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας». Επισήμανε αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πως βεβαίως δεν είναι κακό να μιλάει ο λαός, όμως αυτό πρέπει να συμβαίνει στις καθορισμένες ημερομηνίες και όταν οι εκλογές δεν γίνονται σε συνθήκες ανωμαλίας. «Εσείς, θέλετε να ρίξετε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση στην κρισιμότερη στιγμή όταν το πρόγραμμα τελειώνει και ξεκινάει η ανοδική πορεία για την χώρα» είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία και καταλόγισε πρόωρη αλαζονεία, «η οποία θα κοπεί» μόλις βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της.

Σχετικώς με την υπόθεση Χαϊκάλη, ο κ. Γεωργιάδης, είπε με σκωπτικό τόνο πως ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δάνειζε ως σκληρός τοκογλύφος (με επιτόκιο 10% τον μήνα) τον φίλο του Αποστολόπουλο, από τον κ. Τσίπρα έλαβε τα εύσημα ως πρότυπο βουλευτικής συμπεριφοράς. Και ενώ (όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης) ο κ. Χαϊκάλης υποστήριξε ότι αυτά τα ανέφερε σε σύγχυση, αυτό «κάτι αποδεικνύει για την κρίση του».

Την απαίτηση του ελληνικού λαού για συνεννόηση, προέβαλλε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτοί που διακηρύττουν ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια, πρέπει να έχουν τον νου και τη γνώση, όταν έρθει εκείνη η ώρα να έχουν την άνεση να διαπραγματευθούν «γιατί διαφορετικά αν δεν πάμε στην παράταση και δεν κλείσουμε τις συμφωνίες η χώρα είναι απροστάτευτη. Άρα πρέπει για λόγους εθνικού συμφέροντος να προχωρήσουμε με συνεννόηση για να προστατεύσουμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού», ανέφερε. Τέλος, είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι κανένα πρόβλημά του δεν λύνεται αν η χώρα καταρρεύσει.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας - και ειδικώς στην υπόθεση Χαϊκάλη - χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντη» την ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο. Απαντώντας πάντως στο σημείο αυτό, ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) ανέφερε πως το κείμενο αυτό της Επιτροπής το υπέγραψε και η Μαρία Κόλλια που συμμετέχει στην Επιτροπή από τους ΑΝΕΛ.

Ακόμη, η κα Χρυσοβελώνη με αιχμή την απόφαση να τεθεί στο αρχείο η «υπόθεση Χαϊκάλη» μίλησε για «κουκούλωμα» της υπόθεσης, είπε πως εκτίθεται ανεπανόρθωτα η Δικαιοσύνη, ενώ παραμένουν βαριές σκιές στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εξάλλου, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός με το χθεσινό του διάγγελμα δεν ζητεί συνεργάτες, παρά επιδιώκει να βρει συνένοχους στο έγκλημα.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ανέφερε πως η χώρα πάει σε εκλογές εν μέσω κινδυνολογίας και, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, από την μία πλευρά υποστηρίζεται ότι θα γίνουν σεισμοί, λοιμοί και καταποντισμοί και από την άλλη καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες προς τον λαό. «Η κινδυνολογία βολεύει όλους, γιατί καλλιεργεί την αντίληψη στον λαό ότι πρέπει να συμβιβαστεί και να μειώσει τις απαιτήσεις του» τόνισε και επισήμανε ότι το ΚΚΕ λέει στον λαό να μην περιμένει ούτε σωτηρία, ούτε φωστήρες «ό,τι ματαιώνει και ό,τι κερδίσει θα το κάνει μόνο με τον αγώνα του».

Έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων να συνεννοηθούν όλοι μαζί για το «πώς ενωμένοι θα πάμε να διαπραγματευθούμε» απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή να «χτίσουμε γέφυρες» και να αφήσουμε την αλαζονεία. Ο ίδιος, ως ανεξάρτητος βουλευτής, ανέφερε ότι ξεπερνάει την «λάσπη» που εκτινάσσεται εναντίον τους, ενόψει της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και προσέρχεται σε αυτή χωρίς να φοβάται τίποτα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-12-2014 από directNEWS.gr πηγή: Ημερησία


Τελευταίες Ειδήσεις