Logo

Τέλος οι φυλακές τύπου Γ', εξήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης



 
 

panoushs 28-1-2015«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πολίτη απροστάτευτο, να πεινάει, να φοβάται. Στον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας αλληλεγγύης αλλά και της θεσμικής μας λειτουργίας εναπόκειται το να δείξουμε κάτι άλλο.» Τα παραπάνω ανέφερε κατά την ομιλία του στην τελετή...

παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών - Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ενώ νωρίτερα, μιλώντας στο Mega εξήγγειλε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄.

Ειδικότερα, την Τετάρτη ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, παραδίδοντας στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών- Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, τόνισε: «Η ΕΛΑΣ πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο.»

Προηγουμένως ο κ. Κικίλιας κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου του αναφέρθηκε στην «επιχείρηση Θησέας στην Αθήνα, με πολύ καλά αποτελέσματα, στην σύλληψη επικίνδυνων τρομοκρατών όπως τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο». Επίσης, για την Πυροσβεστική τόνισε πως πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κατά 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Έχουμε μεγάλη αίσθηση ευθύνης, δεν είμαστε ευθυνόφοβοι. Στόχος μας είναι να προλάβουμε την ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσω μάλλον των σωμάτων ασφαλείας.»

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης επικαλέστηκε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα και υπογράμμισε  ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο, καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο. «Και μόνον εκεί», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Πανούσης λαμβάνοντας το λόγο είπε: «Υπηρετούμε μια εντολή, μια ιδεολογία, λογοδοτούμε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Αυτή η υπηρεσία μας δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρήσκευμα, δεν έχει φύλο, δεν έχει ιδεολογία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πολίτη απροστάτευτο, να πεινάει, να φοβάται. Στον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας αλληλεγγύης αλλά και της θεσμικής μας λειτουργίας εναπόκειται το να δείξουμε κάτι άλλο. Γι' αυτό θα εναρμονίσουμε ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς της δημοκρατίας. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας και για όλους. Το έγκλημα δεν είναι ανεκτό, αλλά δεν είναι ανεκτό να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τα όργανα του κράτους.» 

Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση σήμερα  πέτυχε να φύγουν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Έκανε λόγο για συμβολική κίνηση και κατέληξε: «Τι φοβόμαστε; Ότι ο λαός, τα τανκς θα μπουν στη Βουλή;" και πρόσθεσε: "Εάν υπάρχουν ιστορικά κατάλοιπα, θα τα λύσουμε. Να πείσουμε τον αστυνομικό ότι είναι ο καθημερινός φίλος του πολίτη. Αυτόν υπηρετεί και αυτόν προστατεύει.»

''Όχι'' στα γκέτο και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Ο κ. Πανούσης, πριν την τελετή παράδοσης παραλαβής  μίλησε στο  Mega, όπου ανέφερε ότι πρώτο μέλημά του θα είναι η καθημερινότητα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ αναφερόμενος στην αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια επισήμανε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στην Αθήνα περιοχές γκέτο με κλούβες ανά 100 μέτρα, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι όλοι οι κάτοικοι είναι επικίνδυνοι. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «Αν υπάρξουν πληροφορίες ότι κάτι θα συμβεί στα Εξάρχεια προφανώς η αστυνομία θα παρέμβει.»

Σχετικά με τις πορείες και τις διαδηλώσεις είπε πως δεν μπορεί στις πορείες να υπάρχουν 1000 διαδηλωτές και 2000 αστυνομικοί και πρόσθεσε: «Πρέπει να συμφιλιώσουμε τον πολίτη με την αστυνομία. Ο αστυνόμος όταν μας ληστεύουν είναι αναγκαίος, όταν έχει να κάνει με διαδηλώσεις είναι μπάτσος. Είμαι εναντίον του να ξεκινάς λέγοντας, θα ασκήσω βία.»

Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα επανέλθει ο αστυνομικός της γειτονιάς και οι συχνές περιπολίες.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ινστιτούτου αντεγκληματικής πολιτικής και εθνικού συμβουλίου αστυνόμευσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις