Logo

Ο Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα ου Αλέξη Τσίπρα για παράταση του προγράμματος



 
 

tousk3 29-6-2015«Όχι» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στο νέο αίτημα του πρωθυπουργοήυ Αλέξη Τσίπρα για παράταση του προγράμματος.  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή του, που αποκαλύπτουν οι  Financial Times, αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής: «Μετά από διαβουλεύσεις με...

τους ηγέτες, ελλείψει νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμία προθυμία να πάμε ενάντια στη θέση που εκφράστηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 27 Ιουνίου

Πρέπει να υπενθυμίσω, ότι μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, σύμφωνα με τους από κοινού συμφωνηθέντες κανόνες. Στην Ευρώπη η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάντα ανοιχτή στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της ευθύνης, »

Όλη η επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ (στα Ελληνικά) αναφέρει τα εξής: 

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Στην επιστολή σας στις 28 Ιουνίου 2015, ζητήσατε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επανεξετάσουν τις θέσεις τους σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ένα μήνα μετά την ολοκλήρωσή του (στις 30 Ιουνίου 2015).

Θα πρέπει να τονίσω ότι, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 22 Ιουνίου, συμφωνήσαμε για τη διαδικασία που θα υπάρξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Επιβεβαιώθηκε ότι η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, βάσει του πλαισίου που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ήταν προϋπόθεση για το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός κατάλληλου πακέτου, στο οποίο θα περιλαμβάνονταν επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας και μέτρα που αφορούσαν το χρέος. Αυτή η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε, εκ νέου, στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Ιουνίου. Το αίτημά σας για παράταση του προγράμματος θα πρέπει να εξετασθεί βάσει του παραπάνω συμφωνηθέντος πλαισίου.

Δυστυχώς, πριν από την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 27 Ιουνίου, η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μίας αναλυτικής συμφωνίας. Επομένως, το Eurogroup δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε μία απόφαση επέκτασης του προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου.

Μετά από συνομιλίες με τους ηγέτες, με δεδομένη την έλλειψη νέων στοιχείων, δεν βλέπω κανένα λόγο να καταστώ αντίθετος στις θέσεις που εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στη σύνοδο της 27ης Ιουνίου.

Θα πρέπει, τέλος, να τονίσω ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, μπορεί πάντα να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, βάσει των κανόνων που έχουμε συνομολογήσει. Στην Ευρώπη, η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει πάντα ανοιχτή, υπό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις