Logo

FT: «Οι ευρωπαίοι στέλνουν στρατό στα Σκόπια», η Μέρκελ αφήνει μπηχτές για Ελλάδα και πηγαίνει Τουρκία



 
 

merkel 6-2-2016Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων συνοριοφυλάκων, ενδεχομένως και της αποστολής στρατού, στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, προκειμένου να ανακόψει της προσφυγικές ροές και ειδικότερα προς τις χώρες της κεντρικής και...

βόρειας Ευρώπης.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλές το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών, όσο και στο Βερολίνο, παρότι η Αθήνα έχει εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις της. Υποστηρίζεται, εξάλλου, από αρκετές βαλκανικές χώρες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Τούρκοι, αλλά και παράγοντες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας, ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά», όπως αναφέρεται, τα σύνορα της ΕΕ.

Εμπνευστής της συγκεκριμένας ιδέας εμφανίζεται να είναι η Σλοβενία, η οποία έθεσε την πρότασή της προς συζήτηση τον προηγούμενο μήνα. Σε περίπτωση κατά την οποία εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εν μέρει, πάντως, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

Την ίδια ώρα, η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.

Δημοσκόπηση, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.

«Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν», υποστηρίζει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.

Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, η οποία είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, ανάφερε η Μέρκελ.

Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η κα Μέρκελ αναμένεται να ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Tούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2016 από directNEWS.gr πηγή: koutipandoras.gr


Τελευταίες Ειδήσεις