Logo

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται επιπλέον χρόνος για τα προληπτικά μέτρα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα



 
 

dobrovskis 28-4-2016Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε την ανάγκη για επιπλέον χρόνο συζήτησης σχετικά τόσο με τα λεγόμενα προληπτικά μέτρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει όσο και με αυτή καθαυτή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σε...

δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε τη Μ. Πέμπτη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν ήταν στα θέματα της σημερινής συνάντησης», όταν ερωτήθηκε σχετικά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. 

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο.

Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. Όπως ξέρετε, έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».­­­

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή εμφανίζεται αντίθετη με τη θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, φαίνεται πάντως ότι "λυγίζει" στην εμμονή του ΔΝΤ και σημειώνει ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, "είναι έτοιμη να αξιολογήσει το πακέτο αυτό, σε στενή συνεργασία με την Αθήνα".

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέβα τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος έως το 2018. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, άφησε να εννοηθεί ότι εάν το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις