Logo

Παπαδημούλης: Να λάβει θέση η Κομισιόν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις



 
 

papadhmoulhs 30-6-2016Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου υποστήριξε ότι «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς...

την Κομισιόν.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητά πληροφορίες για την θέση της Κομισιόν αναφορικά με το καθεστώς ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων κα ιεπιπλέον ρωτά αν ισχύουν τα δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου  που κάνουν λόγο για πιέσεις εκ μέρους της Κομισιόν για πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επιπλέον επικαλείται σε ανακοίνωσή του πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Απασχόλησης και Kοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που έφερε στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία για τα αρνητικά αποτελέσματα τα οποία έχει η απουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας.

Με βάση την έρευνα, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που εντάθηκε από το 2010 και μετά στην Ελλάδα με την εφαρμογή των μνημονίων, έχει αλλάξει το εργασιακό τοπίο με αποτέλεσμα «εργοδότες να παρουσιάζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως ο καθορισμός του μισθού, και συνακόλουθο την αύξηση της ανασφάλιστης και της κακοπληρωμένης εργασίας».

Αναλυτικότερα, η πλήρης ερώτηση του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής: 

Θέμα: Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής

Η δήλωση του Ζ. Κ. Γιουνκερ πως «δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων» κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα στις 21 Ιουνίου, τροφοδοτεί την δημόσια συζήτηση για το περιεχόμενο της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την εξέλιξη του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε χώρες όπου εφαρμόζονται ή έχουν εφαρμοστεί Οικονομικά Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήδη από το 2010, έχει αλλάξει το εργασιακό τοπίο, με τους εργοδότες να παρουσιάζονται απρόθυμοι να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για ζητήματα όπως ο καθορισμός του μισθού, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανασφάλιστης και της κακοπληρωμένης εργασίας.

Σχετικές έρευνες οικονομικών ινστιτούτων σημειώνουν πως η απουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων οδηγεί σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, παραβιάσεις του υγιούς ανταγωνισμού και τελικά σε μείωση της ανάπτυξης.

Με δεδομένο ότι τα εργασιακά θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος το φθινόπωρο,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται η Κομισιόν έναντι της επαναφοράς του καθεστώτος ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Έχουν τεθεί ή πρόκειται να θέσει η Κομισιόν αιτήματα για πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο;

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-6-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις