Logo

Αιματηρή ένοπλη συμπλοκή διαταράσσει την εύθραυστη ανακωχή στην ανατολική Ουκρανία



 
 

ukrain 20-4-2014Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένοπλη συμπλοκή κοντά σε μια ουκρανική πόλη που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, την Κυριακή, θέτοντας σε κίνδυνο...

την ήδη εύθραυστη διεθνή συμφωνία της Γενεύης, που σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Μετά το περιστατικό, η Ρωσία αμφισβήτησε το κατά πόσον η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Ουκρανίας, έχει συμμορφωθεί με τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με στόχο να δώσει τέλος στην κρίση που έχει κάνει τους δεσμούς της Ρωσίας με τη Δύση πιο ευαίσθητους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι αυτονομιστές είπαν ότι δέχθηκαν επίθεση από μέλη της εθνικιστικής ουκρανικής ομάδας Δεξιός Τομέας. Ο Δεξιός Τομέας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη, λέγοντας ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν πίσω από τη σύγκρουση.

Τυχόν αποτυχία της συμφωνίας της Γενεύης θα μπορούσε να φέρει περισσότερη αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει τις ΗΠΑ, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στο Κρεμλίνο - με εκτεταμένες συνέπειες για πολλές οικονομίες και για τους εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, οι φιλορώσοι μαχητές δεν έχουν δείξει σημάδια υποχώρησης, παρότι υπήρξε κάποια ελπίδα προόδου, όταν το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα κινηθεί εναντίον των αυτονομιστών στη διάρκεια του Πάσχα και οι διεθνείς μεσολαβητές κατευθύνθηκαν στην ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσουν να τους πείσουν να αφοπλιστούν.

Αλλά, οι συμπλοκές κοντά στο Σλάβιανσκ – ήδη σημείο αναφοράς της έντασης που επικρατεί μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων της Ουκρανίας – είναι πιθανό να κάνουν αυτό το έργο ακόμα πιο δύσκολο.

"Η εκεχειρία του Πάσχα παραβάστηκε", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωσή του. "Αυτή η πρόκληση ... αποδεικνύει την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των αρχών του Κιέβου να χαλιναγωγήσουν και να αφοπλίσουν τους εθνικιστές και τους εξτρεμιστές".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-4-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις