Logo

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το FBI κατασκευάζει τρομοκράτες



 
 

fbi 20-7-2014Σχεδόν όλες οι υψηλού προφίλ υποθέσεις εγχώριας τρομοκρατίας στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζονται από την «άμεση συμμετοχή» κυβερνητικών...

πρακτόρων ή πληροφοριοδοτών, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Μερικές από τις αμφιλεγόμενες μυστικές επιχειρήσεις "προτάθηκαν ή καθοδηγήθηκαν από πληροφοριοδότες" και αγγίζουν την παγίδευση από τις αρχές επιβολής του νόμου. Ωστόσο, τα νομικά εμπόδια για την απόδειξη της παγίδευσης στις αίθουσες των δικαστηρίων είναι σημαντικά – και ένας από τους λόγους που οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζονται.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η μακροσκελής έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και τις νόμιμες διαδικασίες, στις μετά την 11/9 υποθέσεις τρομοκρατίας. Απεικονίζει ένα σύστημα που λειτουργεί με μυστικά αποδεικτικά στοιχεία, ανώνυμους ενόρκους, εκτεταμένες φυλακίσεις χωρίς δίκη και καταδικαστικές αποφάσεις που απέχουν αισθητά από πραγματικές συνωμοσίες.

"Σε ορισμένες περιπτώσεις, το FBI μπορεί και να έχει κατασκευάσει τρομοκράτες από νομοταγή άτομα, προτείνοντας την ιδέα των τρομοκρατικών ενεργειών ή ενθαρρύνοντας τον στόχο να δράσει", σύμφωνα με την έκθεση.

Από τις 494 υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία στις ΗΠΑ μετά τις 9/11, πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων - 18% συνολικά - δεν αφορά επιθέσεις που απετράπησαν, αλλά κατηγορίες για "υλική υποστήριξη", μια αόριστη κατηγορία που διευρύνθηκε περαιτέρω με την "Πατριωτική Πράξη", ένα νομοθέτημα του 2001, που επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις για αδύναμες σχέσεις με τρομοκρατικές πράξεις ή ομάδες.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, η αρχική κατηγορία για υλική υποστήριξη - παροχή "στρατιωτικού εξοπλισμού" στην Αλ-Κάιντα - που απαγγέλθηκε σε βάρος άνδρα,  αποδείχθηκε ότι στηρίχθηκε σε ένα ζευγάρι αδιάβροχες κάλτσες που είχε στις αποσκευές του.

Αρκετές άλλες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται από πολυετείς κρατήσεις στην απομόνωση των κατηγορούμενων ως τρομοκρατών πριν από τη δίκη τους. Ορισμένοι κατηγορούμενοι εμφανίζουν σημάδια διανοητικής ανικανότητας. Οι ένορκοι στη δίκη για την υπόθεση της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην στρατιωτική βάση Fort Dix, το 2007, επηρεάστηκαν από ανώνυμους πληροφοριοδότες της κυβέρνησης, τους οποίους οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν είχαν τη δυνατότητα να εξετάσουν επαρκώς.

Οι διαπιστώσεις του Παρατηρητηρίου, θέτουν υπό αμφισβήτηση την πρακτική που υιοθέτησαν το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετά την 11/9, με στόχο τον τερματισμό τρομοκρατικών σχεδίων πριν αυτά υλοποιηθούν.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των αντιτρομοκρατικών πρακτικών είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένες – ιδιαίτερα μετά τη χαλάρωση των νομικών περιορισμών από το Κογκρέσο και τις εκάστοτε κυβερνήσεις – δείχνουν ότι ο ζήλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προστατεύσει τους Αμερικανούς έχει σε ορισμένες περιπτώσεις μεταμορφωθεί σε κατασκευή απειλών.

Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε την έκταση και τις επιπτώσεις της χρήσης πληροφοριοδοτών των διωκτικών αρχών, οι οποίοι μπορεί και να κατευθύνουν τους ανθρώπους σε απόπειρες βίαιων πράξεων, αναστέλλοντας τις θρησκευτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις των πολιτών στις κοινότητες στις οποίες διεισδύουν.

Αν και το FBI από παλιά χρησιμοποιεί πληροφοριοδότες που προειδοποιούν για εγκληματικές δραστηριότητες, στις υποθέσεις τρομοκρατίας οι πληροφοριοδότες διεισδύουν στα μουσουλμανικά τεμένη, τις επιχειρήσεις και τα σημεία κοινωνικών συγκεντρώσεων και εμπλέκουν σε τρομοκρατικά σχέδια πολίτες που ίσως ποτέ δεν θα συμμετείχαν σε μια τρομοκρατική πράξη με δική τους πρωτοβουλία, διαπιστώνει η μελέτη.

Πολλοί ανταλλάσσουν πληροφορίες για μετρητά. Το 2008, το FBI εκτιμάται ότι πλήρωσε 15.000 πληροφοριοδότες. Περίπου το 30% των περιπτώσεων τρομοκρατίας μετά την 11/9, θεωρούνται επιχειρήσεις κατά τις οποίες οι πληροφοριοδότες διαδραμάτισαν "ενεργό ρόλο" καλλιεργώντας συνωμοσίες που οδήγησαν σε συλλήψεις. Μεταξύ άλλων, ο ρόλος τους ήταν να κάνουν σχόλια που εμφανίζονται να έχουν σχεδιαστεί για να ερεθίσουν το θυμικό των στόχων σε "πολιτικά ευαίσθητα" θέματα και να προωθούν σχέδια επιθέσεων αν "οι απόψεις ενός στόχου θεωρηθούν αρκετά ανησυχητικές".

Η παγίδευση, αντικείμενο πολλών επικρίσεων κατά του FBI όλα αυτά τα χρόνια, είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο. Το βάρος της απόδειξης το φέρει ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρέπει να αποδείξει ότι δεν είχε "προδιάθεση" να διαπράξει μια βίαιη πράξη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις