Logo

Σε συναγερμό η Νορβηγία για επικείμενη επίθεση τζιχαντιστών



 
 

jihadists 25-7-2014Ομάδα τζιχαντιστών από τη Συρία κατευθύνεται προς τη Νορβηγία με στόχο να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσαν...

Νορβηγοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ένοπλοι αστυνομικοί – ένα σπάνιο θέαμα στη χώρα – έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, μονάδες πρακτόρων κινητοποιήθηκαν και εκτός υπηρεσίας αξιωματικώοί διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανέβαλε τις διακοπές της και ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο Όσλο.

Εξαιτίας της απειλής, αποφασίστηκε να κλεισει το Εβραϊκό Μουσείο στο Όσλο και οι περιηγήσεις από το Βασιλικό Παλάτι ακυρώθηκαν, ενώ απαγορεύθηκε η είσοδο στο Δημαρχείο.

Η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους που επισκέπτονται τη Νορβηγία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της νορβηγικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο αρχηγός της νορβηγικής αστυνομίας και υπουργός Δικαιοσύνης, προειδοποίησαν για "πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια στη Νορβηγία", σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.

Ο Benedicte Bjørnland, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε την Πέμπτη: "Έχουμε λάβει πληροφορίες ότι εμπλέκονται άτομα που έχουν αγωνιστεί επί του εδάφους της Συρίας. Κρατάμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Θα εργαστούμε εντατικά για να αναπτύξουμε μια σαφέστερη εικόνα για την απειλή".

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, PST, έλαβε τις πληροφορίες από το συνήθως αξιόπιστες πηγές, αλλά είναι αβέβαιη για το πού και πότε μια επίθεση θα λάβει χώρα, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Ο Jon Fitje Hoffmann, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της PST, δήλωσε στην νορβηγική τηλεόραση: "Λάβαμε πληροφορίες ότι μια ομάδα ανθρώπων ταξίδεψε από τη Συρία με στόχο την διεξαγωγή τρομοκρατικής επίθεσης στη Δύση, και η Νορβηγία έχει κατονομαστεί συγκεκριμένα. Αυτό ήταν το σημείο έναρξης της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε τώρα".

Η προειδοποίηση ήρθε την εβδομάδα της τρίτης επετείου της μαζικής δολοφονιας 77 ανθρώπων από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Ο Μπρέιβικ εκτίει τώρα ποινή 21 ετών με δυνατότητα απεριόριστης επέκτασης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ασφάλεια των αεροδρομίων είχε αυξηθεί λόγω μιας απειλής από έναν Νορβηγό που έχει πολεμήσει στη Συρία και έχει εκπεδευτεί στην κατασκευή βομβών στην Υεμένη.

Τον περασμένο μήνα, ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Gilles de Kerchove, προειδοποίησε για την απειλή που παρουσιάζουν "πολίτες της ΕΕ", όπως ο Mehdi Nemmouche, ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος, που κρατείται για την τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στην Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ο οποίος επέστρεψε στη χώρα αφού πολέμησε στη Συρία. Ο De Kerchove είπε ότι αυτό είναι τώρα μια από τις σοβαρότερες απειλές για την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είπε ότι οι πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες "κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι η τελευταία επίθεση που θα δούμε. Είναι η θλιβερή υλοποίηση μιας απειλής που γνωρίζουμε ότι υπήρχε για μήνες". Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι στον τομέα της τρομοκρατίας "έχουν κρούσει τον κώδωνα και έχουν προειδοποιήσει το κοινό για τον κίνδυνο αυτό από το 2013".

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις