Logo

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Αργεντινή [βίντεο+φωτο]



 
 

argentina3 31-7-2014Η Αργεντινή, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βιώνει για δεύτερη φορά τον εφιάλτη της χρεοκοπίας Οι φράσεις στάση...

πληρωμών και καθεστώς πτώχευσης μπήκαν ξανά ενεργά στο λεξιλόγιο των Αργεντινών, καθώς τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης εξέπνευσε το χρονικό περιθώριο για τη πληρωμή των πιστωτών της Αργεντινής, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της που δακρατούσαν κατά 70%, μετά την οικονομική κρίση του 20001.

Το οφειλόμενο ποσό, πολύ μικρό για ένα κράτος, ύψους 539 εκατομμύρια ευρώ δεν πληρώθηκε και ο Αμερικανός δικαστικός μεσολαβητής στην υπόθεση του χρέους της Αργεντινής, Ντάλιελ Πόλακ δήλωσε: «Δεν επετεύχθη συμφωνία και η Δημοκρατία της Αργεντινής βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής. Αυτό δεν αποτελεί μία απλή ''τεχνική'' κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους.Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές.»

Από την πλευρά της, η Αργεντινή κατηγόρησε συγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, αμερικανικών συμφερόντων, ότι χρησιμοποιούν το χρέος της χώρας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στις αγορές.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κιρχνερ, χαρακτήρισε «γύπες» τους πιστωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με το BBC,  είναι στην πλειονότητά τους αμερικανικά «hedge funds», που αγόρασαν φθηνά αργεντίνικο χρέος μετά τη σοβαρή οικονομική κρίση του 2001.

argentina1 31-7-2014

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, υποστήριξε μιλώντας τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η  χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της και επανέλαβε ότι  έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αργεντινή πλήρωσε, έχει χρήματα, θα συνεχίσει να πληρώνει τις επόμενες δόσεις διότι θέλουμε να το κάνουμε και διότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα. Τα χρήματα είναι εκεί. Εάν επρόκειτο για χρεοκοπία, δεν θα υπήρχαν χρήματα».

Από την πλευρά των hedge funds δεν υπήρξε άμεση απάντηση. «Είμαστε συνηθισμένοι στα ''άσχημα'' νέα. Σχεδόν κάθε δέκα χρόνια ζούμε έναν ''κατακλυσμό''. Είναι ντροπή», δηλώνει για τη δυσάρεστη είδηση 34χρονος κρατικός υπάλληλος.

argentina4 31-7-2014

Ποια είναι η στάση των Αμερικανικών οίκων αξιολόγησης; Ήδη ο Standard and Poor's κήρυξε, το βράδυ της Τετάρτης, την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας αναμένεται να ταρακουνήσει το χρηματιστήριο της Αργεντινής, το οποίο τις τελευταίες ημέρες υπό την ελπίδα ότι θα βρισκόταν λύση είχε καταγράψει (όπως και τα ομόλογα) ράλι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις