Logo

Σουηδία: Πρόκληση για την κεντροαριστερά ο σχηματισμός κυβέρνησης



 
 

sweden elections 15-9-2014Ο κεντροαριστερός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν, αναδείχθηκε νικητής στις γενικές εκλογές της Κυριακής, αλλά...

αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στον σχηματισμό μίας ισχυρής κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς υπολείπεται της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Σκανδιναβίας και μία από τις λίγες ισχυρές στην Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η ακροδεξιά αναδεικνύεται ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και ρυθμιστής της ισορροπίας της εξουσίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Λόφβεν και δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και η Αριστερά, συγκέντρωσαν το 43,7% των ψήφων, έναντι 39,3% του συνασπισμού του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελντ. Αυτό σημαίνει, μια κυβέρνηση με περιορισμένη ισχύ.

Ο Λόφβεν δήλωσε ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τους Πράσινους και άλλα κόμματα, αλλά απέκλεισε συνεργασία με την ακροδεξιά.

Μετά την καταμέτρηση σε όλα πλην δύο εκ των 5.837 εκλογικών περιφερειών, τα τρία κέντρο-αριστερά κόμματα - τα οποία δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει επίσημο συνασπισμό - κέρδισαν 158 κοινοβουλευτικές έδρες, λιγότερες από τις 175 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Ο συνασπισμός της κυβέρνησης κκατέλαβε 142.

Η αντι-μεταναστευτική ακροδεξιά, οι Σουηδοί Δημοκράτες, συγκέντρωσαν 12,9% των ψήφων και 49 έδρες, αλλά τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί της.

Ο Λόφβεν, πρώην οξυγονοκολλητής και συνδικαλιστικής, αντιμετωπίζει πλέον σκληρές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το μεγαλύτερο κόμμα, είχαν τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματά τους εδώ και έναν αιώνα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις