Logo

Άρχισε το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας



 
 

scotland referendum 18-9-2014Άρχισε το πρωί της Πέμπτης, το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, που θα καθορίσει την τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου...

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι παρέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή αναποφάσιστοι για το αν η Σκωτία πρέπει να παραμείνει στην ένωση που μετρά 307 χρόνια ή να αποσχιστεί.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, οι ηγέτες και των δύο πλευρών κάλεσαν τους Σκωτσέζους να πάρουν τα ηνία της ιστορίας στα χέρια τους, σε μια ψηφοφορία που έχει διχάσει οικογένειες, φίλους και εραστές, στη χώρα των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Από τα απομακρυσμένα νησιά της Σκωτίας στον Ατλαντικό έως την πόλη της Γλασκόβης, οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν "Ναι" ή "Όχι" στο ερώτημα: "Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;".

"Είναι μια ιστορική ημέρα για τη Σκωτία. Περίμενα όλη μου τη ζωή γι' αυτό. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με την Αγγλία. «Ναι» στην ανεξαρτησία", δήλωσε στο Reuters ένας επιχειρηματίας, ο οποίος συστήθηκε ως Ρον. Καθώς μιλούσε, ένα ζευγάρι εργαζομένων που περνούσε από το σημείο μέσα σε ομίχλη και ψιλόβροχο φώναξε "Ψηφίστε Όχι!".

Πέντε έρευνες - από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων YouGov, Panelbase, Survation, Opinium και ICM - έδειξαν ότι η ανεξαρτησία υποστηρίζεται από το 48%, έναντι 52% υπέρ της ένωσης.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos MORI καταγράφει διαφορά 49% έναντι 51%, ενώ μια δεύτερη δημοσκόπηση της Survation, που διενεργήθηκε από το τηλέφωνο, φέρνει τους ενωτικούς στο 53% και τους αυτονομιστές στο 47%.

Οι έρευνες έδειξαν, επίσης, ότι περίπου 600.000 ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, καθιστώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αβέβαιο. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

"Αυτή είναι η ευκαιρία μιας ζωή και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε και με τα δύο χέρια", δήλωσε ο Alex Salmond, ο 50χρονος εθνικιστής ηγέτης της Σκωτίας, ενώπιον των υποστηρικτών του, που κυμάτιζαν τις άσπρο-μπλε σημαίες της Σκωτίας σημαία και φώναζαν "Ναι, μπορούμε".

Το κίνημα ανεξαρτησίας λέει ότι οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγουν τους ηγέτες τους και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, αντί να κυβερνώνται από το Λονδίνο. Οι υποστηρικτές της ένωσης λένε ότι η Σκωτία είναι πιο ευημερούσα και ασφαλής, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι οι δεσμοί που τους συνδέουν είναι πάρα πολύ σφιχτοί για να λυθούν.

Αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη εσωτερική απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόσχιση της Ιρλανδίας πριν από έναν αιώνα, το βρετανικό οικοδόμημα - από τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον μέχρι τους εξέχοντες επιχειρηματίες και τος πρίγκιπες της ποπ κουλτούρας - έχουν ενωθεί σε μια τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους Σκωτσέζους ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι "καλύτερα μαζί".

Σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ταχθούν υπέρ της ανεξαρτησίας, τη Βρετανία και τη Σκωτία θα έχουν μπροστά τους 18 μήνες συνομιλιών για τα πετρελαία της Βόρειας Θάλασσας, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την κύρια βάση πυρηνικών υποβρυχίων της Βρετανίας.

Η Σκωτία λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τη λίρα και μετά την ανεξαρτησία, αλλά το Λονδίνο έχει αποκλείσει μια επίσημη νομισματική ένωση, ενώ η Βρετανία θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τη βάση πυρηνικών υποβρυχίων στο Κλάιντ, την οποία οι εθνικιστές θέλουν να κλείσουν.

Η προοπτική της διάλυσης του Ηνωμένου Βασιλείου, έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσε προβληματισμό στους πολίτες και τους συμμάχους, ενώ οι επενδυτές του City του Λονδίνου έχουν προειδοποιήσει για αναταραχή στις αγορές.

Οι Βρετανοί ηγέτες παραδέχονται ότι ακόμη και αν Σκωτία ψηφίσει υπέρ της ένωσης, η δομή του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αλλάξει, καθώς η χορήγηση περαιτέρω εξουσιών στην Σκωτία, θα προκαλέσει αιτήματα για ένα λιγότερο συγκεντρωτικό κράτος από τους ψηφοφόρους στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-9-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις