Logo

Συλλήψεις για επιθέσεις με οξύ σε βάρος γυναικών [φωτο]



 
 

iran2 20-10-2014Οι Ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την σύλληψη αγνώστου αριθμού ατόμων, τα οποία φέρονται να έριξαν οξύ σε γυναίκες...

που κατά την άποψή τους δεν φορούσαν σωστά την ισλαμική μαντήλα.

Οι συλλήψεις ακολούθησαν μια σειρά επιθέσεων με οξύ που σημειώθηκαν στην πόλη Ισφαχάν και έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Συγκεκριμένα, ο Μορτεζά Μιρμπαγερί, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν αρμόδιος για κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε ότι «τρεις ή τέσσερις ύποπτοι» κρατούνται σε σχέση με τα συμβάντα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα οποία έχουν καταδικάσει ιερωμένοι καθώς και η κοινή γνώμη.

Όπως μετέδωσε ο επίσημος ιστότοπος Τζαάμ-ε-Τζαμ, ο Χοσεΐν Ασταρί, διοικητής της αστυνομίας του Ισφαχάν, είπε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις και ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δράστες είναι «ψυχικά διαταραγμένοι».

Ωστόσο, ανεπίσημες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 11 επιθέσεις.

Στο μεταξύ, το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε εικόνες των θυμάτων να βρίσκονται στο νοσοκομείο καλυμμένες με επιδέσμους.

Μάλιστα, ένα από τα θύματα, μια 28χρονη γυναίκα, μιλώντας στο πρακτορείο ανέφερε ότι ξαφνικά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, το οποίο ξαφνικά σταμάτησε στη μέση μιας διασταύρωσης.

«Όλοι σοκαρίστηκαν όταν είδαν μια νεαρή γυναίκα να φωνάζει "καίγομαι, καίγομαι"», αναφέρει το IRNA.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της ίδιας επίθεσης δήλωσε ότι είδε τη γυναίκα να βγαίνει από το αυτοκίνητό της και να πετά τη μαντήλα της. «Ήταν τόσο πολύ το οξύ που είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον της που τα ρούχα της διαλύονταν και είδα να δημιουργούνται λευκές κηλίδες στην άσφαλτο».

Ο σκληροπυρηνικός ιερέας του Ισφαχάν Ταγί Ραχμπάρ δήλωσε σήμερα ότι τέτοιου είδους επιθέσεις «δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν νόμο και δεν έχουν θρησκευτική υποστήριξη. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να δυσφημίσουν τη θρησκεία». 

Από την άλλη πλευρά το κοινοβούλιο του Ιράν, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να περάσει έναν νόμο ο οποίος θα προσφέρει νομική προστασία σε όσους αναλαμβάνουν αυτοβούλως να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο στη χώρα, περιλαμβανομένου του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.

iran1 20-10-2014

Στην προσπάθεια αυτή αντιτάσσεται η αντιπολίτευση, συμπαρατασσόμενη με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, που έχει ξεκινήσει μεγάλη διαβούλευση για το θέμα και έχει καθυστερήσει την υιοθέτηση του νόμου.

«Δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμη νόμο για να επιβάλει τα χρηστά ήθη», δήλωσε ο Μιρμπαγερί προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος χρειάζεται τροποποιήσεις, χωρίς όμως να προβεί σε διευκρινίσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισφαχάν, με πληθυσμό μεγαλύτερο του 1,5 εκατομμυρίου, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αν και οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον φόβο σε μερικές γυναίκες, οι περισσότερες παραμένουν απτόητες.

Η 30χρονη Σαμίρα, καθηγήτρια γυμναστικής, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ρόιτερς: «Δεν φοβάμαι. Δεν θα αλλάξω τον τρόπο που ντύνομαι, επειδή πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό τον τρόπο σκέψης».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-10-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις