Logo

Google: "Καμπάνα" για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Φωτογράφισε στήθος γυναίκας



 
 

google2 1-11-2014Ανώτατο Δικαστήριο στον Καναδά δικαίωσε γυναίκα που στράφηκε κατά της Google, η οποία έχασε μια ακόμα δικαστική μάχη. Το...

πρόστιμο που επιδικάστηκε σε βάρος της Google, ύψους 2.000 ευρώ, είναι μεν αμελητέο για το μέγεθος της εταιρείας,  ωστόσο η δικαστική απόφαση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς δημιουργεί ένα δεδικασμένο για το μέλλον.

Η γυναίκα που κέρδισε την αγωγή είναι η Maria Pia Grillo, από το Μόντρεαλ του Καναδά, η οποία καταγράφηκε από τις κάμερες του Street View με τρόπο που η ίδια αγνοούσε.

Σύμφωνα με τον  Guardian, το αυτοκίνητο της Google με τις ειδικές κάμερες, φωτογράφισε τη γυναίκα να κάθεται στα σκαλιά του σπιτιού της στο Μόντρεαλ.  Η γυναίκα, που δεν ήταν γυμνή ή ημίγυμνη, φορούσε μια μπλούζα χωρίς μανίκια, που είχε σκιστεί λίγο στα πλάγια, με αποτέλεσμα να αφήνει ακάλυπτο τμήμα του δεξιού της στήθους και δεν επιθυμούσε την απεικόνιση της.

Το επίμαχο στιγμιότυπο εμφανίστηκε στο Street View το 2009 και πέντε μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, η  Maria Pia Grillo είδε το πλάνο.

Το πρόσωπο της γυναίκας είχε "θολωθεί" τεχνητά από την Google, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η ίδια ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη, καθώς φαινόταν καθαρά τόσο η  πινακίδα του αυτοκινήτου της, όσο και η διεύθυνσή της.  Έτσι, ζήτησε από την Google να αφαιρέσει την εικόνα, δίχως όμως να λάβει απάντηση.

Η γυναίκα ενώπιιον του δικαστηρίου υποστήριξε επιπλέον ότι σχολιάστηκε κακόβουλα από συναδέλφους της που αστειεύονταν για το στήθος της.

Έτσι κινήθηκε δικαστικά για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποβάλλοντας μήνυση το 2011. Η υπόθεση εκδικάστηκε αυτό το μήνα και το δικαστήριο διέταξε την Google να πληρώσει σχεδόν 2.000 δολάρια.

Αν και η Google ισχυρίστηκε ότι είχε θολώσει όλα τα επίμαχα στοιχεία της Grillo, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως πέραν πάσης αμφιβολίας, η γυναίκα είχε υποστεί ζημιά εξαιτίας της δημοσίευσης της εικόνας της.

Το δικαστήριο, παράλληλα, έκρινε ότι παραβιάστηκε η αρχή της ιδιωτικότητας, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα βρισκόταν σε δημόσια θέα, τονίζοντας ότι το "θόλωμα"  του προσώπου δεν καθιστά κάποιον μη αναγνωρίσιμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η επίμαχη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε σαν τεκμήριο στη δίκη και πλέον έχει διαρρεύσει σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-11-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις