Logo

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη», Μάικ Νίκολς [βίντεο+φωτο]



 
 

nichols1a 21-11-2014Πέθανε χθες, σε ηλικία 83 ετών, ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει τον «Πρωτάρη» με τον Ντάστιν Χόφμαν...

και το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μιχαήλ Ιγκόρ Πεσκόφσκι, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Μάικ Νίκολς, γεννήθηκε στη Γερμανία το 1931. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, ήταν ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που είχε βραβευθεί με Όσκαρ, Έμι, Γκράμι και Τόνι.

Ο Νίκολς ήταν παντρεμένος τα τελευταία 26 χρόνια με την παρουσιάστρια της τηλεόρασης Νταϊάν Σόγερ, πρώην παρουσιάστρια της εκπομπής "World News Tonight" του τηλεοπτικού δικτύου ABC, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη. Η Σόγερ ήταν η τέταρτη σύζυγός του.

Ο Νίκολς «απεβίωσε ξαφνικά την Τετάρτη το βράδυ» εξαιτίας μιας ανακοπής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους του ABC ο πρόεδρος του δικτύου Τζέιμς Γκόλντστοουν.

«Σε μια καριέρα γεμάτη θριάμβους που διήρκησε επί περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο Μάικ δημιούργησε τα πιο χαρακτηριστικά έργα του αμερικανικού κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου», πρόσθεσε ο Γκόλντστον. «Ήταν πραγματικά ένας οραματιστής».

nichols1 21-11-2014

Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1931 στο Βερολίνο από Ρώσο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ο Μάικ Νίκολς έφτασε σε ηλικία επτά ετών στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του για να γλιτώσουν από τους Ναζί.

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου αισθανόταν ξένος, εξαιτίας της περιορισμένης γνώσης του των Αγγλικών και της ιδιαίτερης εμφάνισής του: μια παρενέργεια στο εμβόλιο κατά του κοκκύτη του είχε προκαλέσει μόνιμη απώλεια των μαλλιών του.

nichols2 21-11-2014

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του 1966, προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε, μεταξύ αυτών και Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου για την Τέιλορ, αν και ο Νίκολς δεν κέρδισε το βραβείο για τη σκηνοθεσία του.

Ένα χρόνο αργότερα σκηνοθέτησε τον «Πρωτάρη» με πρωταγωνιστή τον σχεδόν άγνωστο τότε Ντάστιν Χόφμαν, μια ταινία για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

nichols3 21-11-2014

Το 1971 τη ταινία «Η Γνωριμία της Σάρκας» με τον Τζακ Νίκολσον προκάλεσε αίσθηση εξαιτίας της γλώσσας που χρησιμοποιούσε και της σεξουαλικής της φύσης.

Άλλες γνωστές ταινίες του Νίκολς είναι «Οι Προικοθήρες» με τον Τζακ Νίκολσον, το «Εργαζόμενο Κορίτσι» με τη Μέλανι Γκρίφιθ, «Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ» με τη Μέριλ Στριπ, το «Σχετικά με τον Χένρι» με τον Χάρισον Φορντ, το «Όλες οι γυναίκες του προέδρου» με τον Τζον Τραβόλτα, αλλά και το «Εξ επαφής» με τη Νάταλι Πόρτμαν και τα «Παιχνίδια εξουσίας» με τον Τομ Χανκς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-11-2014 από directNEWS.gr πηγή: ΑΜΠΕ


Τελευταίες Ειδήσεις