Logo

Κυρώσεις από την Ε.Ε με στόχο την Κριμαία - Απαγορεύεται κάθε ευρωπαϊκή επένδυση



 
 

krimaia EE 18-12-2014Η ΕΕ υιοθέτησε την Πέμπτη νέες κυρώσεις με στόχο την Κριμαία, απαγορεύοντας κάθε ευρωπαϊκή επένδυση εκεί, καθώς και...

τις κρουαζιέρες, για να σηματοδοτήσει έτσι την αντίθεσή της στην "παράνομη προσάρτηση" αυτής της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία.

«Η ΕΕ επέβαλε σημαντικές επιπλέον κυρώσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τις ανταλλαγές με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, με το στόχο να υπογραμμίσει και πάλι την πολιτική της Ένωσης, η οποία έγκειται στο ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη.

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και τον τουρισμό και εγκρίθηκαν από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε, λίγο πριν οι ηγέτες της ένωσης συζητήσουν την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «από τις 20 Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη απαγορεύονται. Οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ε.Ε δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της Κριμαίας ή να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Εξάλλου «τα ταξιδιωτικά γραφεία της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη". Ιδιαίτερα από τις 20 Μαρτίου 2015 "τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν πλέον να κάνουν σταθμό σε λιμάνια που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», διευκρίνισε η ΕΕ.

Αυτό ισχύει για «όλα τα πλοία που ανήκουν σε ευρωπαίο εφοπλιστή ή βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ή έχουν σημαία κράτους μέλους».

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Ε.Ε απαγορεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τεχνολογιών και αγαθών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, αερίου και μεταλλευμάτων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-12-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις