Logo

Άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πρίστινα [φωτο]



 
 

pristina3 27-1-2015Άγριες συμπλοκές "σημάδεψαν" την αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργάνωσαν την Τρίτη στην Πρίστινα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον  56 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και 100 άτομα προσήχθησαν, κατά τις...

ταραχές τις οποίες διεθνή ΜΜΕ τις χαρακτήρισαν ως τις μεγαλύτερες από το 2008, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διαδήλωση της Τρίτης, όταν αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού επιχείρησαν να απωθήσουν διαδηλωτές, όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν σιδερένιο φράχτη, ο οποίος είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας γύρω από το κτήριο της κυβέρνησης.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με τους δεύτερους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν αντλίες νερού και να εκτοξεύουν δακρυγόνα.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες καταστροφής από το κέντρο της Πρίστινας με πυρπολημένα οχήματα, φθορές σε κτήρια και πέτρες παντού. Ο εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου της πόλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι  με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

pristina1 27-1-2015

Τα βίαια επεισόδια χαρακτηρίστηκαν ως επίθεση στους θεσμούς και ως απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας από τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι, σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην Πρίστινα, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που διοργάνωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών.

pristina2 27-1-2015

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, είπε ότι το σημερινό χάος και η βία στους δρόμους της Πρίστινας είναι εντελώς απαράδεκτα και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης. Παράλληλα, η πρόεδρος κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να ξεκινήσουν διάλογο και να βρουν κοινή γλώσσα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να σταματήσει η βία στους δρόμους.

pristina4 27-1-2015

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο και την Τρίτη το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση» και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα, να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων «Τρέπτσα».

pristina5 27-1-2015

Την οργή πολλών πολιτών έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες η δήλωση του Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο οποίος χαρακτήρισε «βάρβαρους» τους Αλβανούς διαδηλωτές. Οι τελευταίοι  στις 6 Ιανουαρίου εμπόδισαν τη διέλευση λεωφορείων, στα οποία επέβαιναν Σέρβοι εκτοπισμένοι από το Κόσοβο που ήθελαν να επισκεφθούν ορθόδοξο ναό στην Τζακόβιτσα.

pristina6 27-1-2015

pristina8 27-1-2015

pristina9 27-1-2015

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις