Logo

Πολιτικοί στο στόχαστρο του εισαγγελέα στη Βραζιλία



 
 

brazil 4-3-2015Εν ενεργεία εκλεγμένοι πολιτικοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 54 προσώπων που ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές της Βραζιλίας για την τυχόν εμπλοκή τους σε σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζειτην πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras...

Τη διενέργεια της έρευνας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο η Εισαγγελία της Βραζιλίας

«Υπάρχουν 28 αιτήματα να αρχίσει έρευνα [...] τα οποία εμπλέκουν 54 πρόσωπα», δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η Εισαγγελία είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα 54 εμπλεκόμενα πρόσωπα έχαιραν κοινοβουλευτικής ασυλίας. Ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε πως αυτό δεν ισχύει για ορισμένα εξ αυτών, τα οποία συνδέονται με εκλεγμένους εν ενεργεία πολιτικούς.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των προσώπων, που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Όμως ο γενικός εισαγγελέας Ροντρίγκο Ζανό, ο οποίος κατέθεσε το αίτημα, ζήτησε την άρση του ανακριτικού απορρήτου.

Κωδικός «Lava Jato»

Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία «Lava Jato» έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Η εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια.

Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της, οι ταυτότητες των οποίων καλύπτονται προς το παρόν από το ανακριτικό απόρρητο. Οι δωροδοκίες αυτές κυμαίνονταν από 1% ως 3% των συμβολαίων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-3-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις