Logo

Der Spiegel: Οι 'Ελληνες να υιοθετήσουν μια προοπτική χωρίς περαιτέρω λιτότητα



 
 

spiegel 1-7-2015Ευκαιρία για νέα αρχή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, διαβλέπει ο αρθρογράφος του γερμανικού περιοδικού, Spiegel, Στέφαν Κάιζερ, στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο Κάιζερ εξηγεί πως αν και η ελληνική κυβέρνηση...

είναι «απένταρη», το πρόγραμμα διάσωσης έληξε και η κατάσταση φαίνεται απελπιστική, συνέβη δηλαδή αυτό που φόβιζε τους Ευρωπαίους εδώ και μήνες, δεν έχουν χαθεί τα πάντα.

Ισως να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν αλλά αποτελεί μια καλή ευκαιρία να γίνει μια καινούρια αρχή καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν για την Ελλάδα, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Οι αναξιοπρεπείς αντιπαραθέσεις γύρω από το δεύτερο πακέτο διάσωσης έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα στην Ευρώπη - προσθέτει. Οι διαπραγματευτές έχουν «κολλήσει» στη διαμάχη των συντελεστών ΦΠΑ και στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να λήξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Από την Ελλάδα εξαρτώνται όλα πλέον, καθώς η μεγάλη καταστροφή ακόμη δεν έχει συμβεί. Αυτή τη κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Στα μέσα Ιουλίου η Αθήνα πρέπει να καταβάλει νέες δόσεις. Δεν αποτελεί λύση η απομάκρυνση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Οι Ελληνες αναζητούν μια προοπτική και δικαίως, αναφέρει. Η Ελλάδα και οι δανειστές έχουν ελάχιστο χρόνο να συμφωνήσουν αλλά θα πρέπει να αποτινάξουν το έρμα των παλαιών διαπραγματεύσεων.

Η νέα συμφωνία θα πρέπει να είναι ένας πραγματικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών. Οι χώρες της Ευρωζώνης επιμένουν σωστά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση αλλά και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό ώστε τα έσοδα να μην υπερβαίνουν τις δαπάνες μόνιμα.

Οι 'Ελληνες από την άλλη μεριά είναι σημαντικό να υιοθετήσουν μια προοπτική ώστε να ζήσουν χωρίς να επιβληθεί περαιτέρω λιτότητα στη χώρα τους. Και αυτό είναι κατανοητό. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο οι πιστωτές θα αλλάξουν στάση και θα μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, υπάρχουν πληρωμές από την Αθήνα προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της Ελλάδας βρίσκεται στο «κόκκινο». Κατά πάσα πιθανότητα, τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Όμως, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε η Γερμανία να συμφωνήσει πως δεν θα εισπράξει από την Αθήνα μέρος των δανείων που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Αυτή την αλήθεια πολλοί Γερμανοί θα είναι δύσκολο να την αντέξουν, καταλήγει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-7-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις