Logo

Φυλάκιση 3 ετών σε τρεις ανταποκριτές του Al Jazeera [βίντεο]



 
 

dhmosiografoi alhazeera 29-8-2015Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε το Σάββαρο τρεις δημοσιογράφους του Al Jazeera σε φυλάκιση 3 ετών κρίνοντας τους ενόχους για βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση, προκαλώντας με την απόφασή του οργή σε όλο τον κόσμο.  Καταδικασθέντες είναι ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ (Baher Mohamed)...

ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι (Mohamed Fahmy) και ο Αυστραλός Πέτερ Γκρέστε ( Peter Greste), ο οποίος απελάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Στον Μοχάμεντ επιβλήθηκε επιπλέον φυλάκιση έξι μηνών για την κατοχχή ενός περιβλήματος σφαίρες Mohamed καταδικάστηκε σε πρόσθετη περίοδο έξι μηνών για κατοχή πέρασε περίβλημα σφαίρα.

Ο δικαστής Χάσαν Φαρίντ είπε πως οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί " πυρήνα του Μάριοτ" επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, «δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων» και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Αρχικά, οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί  σε ποινές κάθειρξης επτά έως δέκα ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, μια αναφορά στην Αδελφότητα.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Ο Φάχμι και ο Μοχάμεντ, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση τον Φεβρουάριο αφού πέρασαν πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, συνελήφθησαν εκ νέου μετά την ετυμηγορία του Σαββάτου, σύμφωνα με τη σύζυγο του Φάχμι, Μάρουα Ομάρα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Αλ Τζαζίρα, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, δήλωσε πως η καταδίκη των τριών δημοσιογράφων του καναλιού από δικαστήριο του Καΐρου είναι «σκανδαλώδης και απεχθής».

Τπ Αλ Τζαζίρα, επίσης, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την ετυμηγορία ως μια «σκόπιμη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του τύπου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-8-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις