Logo

Φόρο τιμής στα θύματα του Παρισιού απέτισε η Γαλλία [βίντεο+φωτο]



 
 

invalides 27-11-2015Φόρο τιμή στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι απέτισε η Γαλλία, την Παρασκευή, με ειδική τελετή στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides), στη γαλλική πρωτεύουσα. Η έκκληση του Φρανσουά Ολάντ...

σε ολόκληρη τη χώρα, να τιμήσει τα γαλλικά χρώματα, εισακούστηκε και σε ολόκληρη τη Γαλλία, οι κάτοικοι κρέμασαν σημαίες από τα παράθυρα ή αντικείμενα με τον χρωματικό συνδυασμό της "τρικολόρ".

 

 

 

 

 

tricolor2 27-11-2015

tricolor1 27-11-2015

 

Περισσότεροι από 1.000 συγγενείς των θυμάτων έδωσαν το παρών στην τελετή, μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέστρεψε από τη Μόσχα όπου είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόντες ήταν και πολλοί επιζώντες και τραυματίες του μακελιού, ορισμένοι σε φορεία και αναπηρικά καροτσάκια.

invalides1 27-11-2015

invalides2 27-11-2015

 

Συγγενείς και επίσημοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Στη συνέχεια, μια ορχήστρα συνόδευσε νεαρές τραγουδίστριες της Γαλλίας που εμνήνευσαν τραγούδια για την αγάπη και την αδελφοσύνη, καθώς φωτογραφίες των θυμάτων προβάλλονταν σε μια μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί στο σημείο για το σκοπό αυτό. Τέλος, αναγνώστηκαν τα ονόματα και οι ηλικίες των 130 θυμάτων – μέσου όρου 35 ετών. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ενώ και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλς, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Μετά την ανάγνωση των ονομάτων, ο τσελίστας Edgar Moreau Sarabande, έπαιξε την Σουίτα Νο 2 του Μπάχ.

Ολάντ: Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτόν το φανατικό στρατό

Ακολούθησε ομιλία του Φρανσουά Ολάντ, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος, εμφανώς συγκινημένος, δεσμεύτηκε ότι "Η Γαλλία θα καταστρέψει αυτό τον φανατικό στρατό που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα", αλλά και ότι "Η Γαλλία δεν θα αλλάξει".

hollande 27-11-2015

 

"Αντιπροσώπευαν τη ζωή, και επειδή αντιπροσώπευαν τη ζωή, δολοφονήθηκαν. Χτυπήθηκαν, επειδή αντιπροσώπευαν τη Γαλλία", είπε για τα θύματα.

"Οι γονείς δεν θα δουν ποτέ ξανά τα παιδιά τους, τα παιδιά δεν θα δουν ποτέ τους γονείς τους. Ζευγάρια χωρίστηκαν με τη βία, αδελφοί και αδελφές δεν θα συναντηθούν ποτέ ξανά".

"Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό σας και να απλύνει τον πόνο σας", είπε στις οικογένειες και υπόσχέθηκε ότι η Γαλλία θα κάνει το μέγιστο για να "καταστρέψει τον στρατό των φανατικών που διέπραξε αυτά τα εγκλήματα".

"Ξέρουμε τον εχθρό", συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος. "Είναι το μίσος που σκοτώνει στο Μπαμάκο, την Τυνησία, την Παλμύρα, το Παρίσι και το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο προηγουμένως στο Λονδίνο ή στη Μαδρίτη... ένα διεστραμμένο Ισλάμ που αρνείται το μήνυμα του ιερού βιβλίου του".

Ο Ολάντ μίλησε για το πνεύμα του Παρισιού, για το πώς τα θύματα βρίσκονταν στα καφέ, στα εστιατόρια ή τραγουδούσαν στο Bataclan.

"Πολλοί ήταν μουσικοί, αυτή η μουσική ήταν ανυπόφορη για τους τρομοκράτες. Ήταν χαρά που ήθελαν να καταστρέψουν με τις βόμβες τους. Για να απαντήσουμε, θα πολλαπλασιάσουμε τα τραγούδια μας".

"Τι θέλουν οι τρομοκράτες; Να μας διχάσουν, να μας στρέψουν τον έναν εναντίον του άλλου. Έχουν μια λατρεία του θανάτου και έχουμε αγάπη, την αγάπη για τη ζωή", συμπλήρωσε.

Τα θύματα εκπροσωπούσαν τόσα επαγγέλματα, τόσα πολλά ταλέντα, είπε. Η Γαλλία θα θυμάται όχι μόνο τα πρόσωπα και τα ονόματά τους, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

 Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, και θα κερδίσουμε, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. "Δεν θα αλλάξουμε, είμαστε ενωμένοι στις πιο βασικές αρχές".

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που τίμησαν τους νεκρούς, με λουλούδια, κεριά, έργα τέχνης και σημαίες, αλλά και στις εικόνες της αλληλεγγύης από ολόκληρο τον κόσμο, τα πλήθη που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και ανέμιζαν τη γαλλική σημαία κατά μήκος του πλανήτη. Φαινόταν σαν «ολόκληρος ο κόσμος να πενθούσε», είπε και κατέληξε:

"Εκείνοι που έπεσαν στις 13 Νοεμβρίου αντιπροσώπευαν τις αξίες μας, και η ευθύνη μας είναι να ζήσουμε με αυτές τις αξίες. Θα χρησιμοποιήσουμε το θυμό μας για να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, κάθε μέρα".

Απόντες σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Σημειώνται, ότι δύο από τις οικογένειες των θυμάτων αρνήθηκαν να παραστούν στην τελετή, μία από τις οποίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν είχαν γίνει αρκετά για να αποτραπούν οι επιθέσεις.

Ακόμα, αρκετές οικογένειες δεν θέλησαν να δώσουν φωτογραφίες των νεκρών τους, για την προβολή των εικόνων των θυμάτων.

Ο Ερίκ Ουζουνιάν, του οποίου η 17χρονη κόρη Λόλα έχασε τη ζωή της στο Bataclan, έγραψε μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή σχετικά με το γιατί ο ίδιος αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή στο Les Invalides, επικαλούμενος τις πολιτικές τόσο του Ολάντ, όσο και του Νικολά Σαρκοζί στη Λιβύη και τη Συρία.

Ouzounian 27-11-2015

 

Σε ένα απόσπασμα της επιστολής του, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική Huffington Post, αναφέρει:

Θεωρώ ότι το κράτος και οι πιο πρόσφατοι ηγέτες του φέρουν βαριά ευθύνη για ό, τι συνέβη.

"Αυτή η παρέμβαση της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών πραγματοποιήθηκε λόγω του ισχυρισμού ότι οι ηγέτες της Συρίας και της Λιβύης σκοτώνουν το λαό τους. Σίγουρα. Όπως και ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μουαμάρ Καντάφι, ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας απαίσιος δικτάτορας του χειρίστου είδους. Αλλά δεν υπάρχει κανένας ηγέτης περισσότερο αποτρόπαιος από εκείνους που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, με τους οποίους η Γαλλία διατηρεί άριστες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, και οι οποίοι χρηματοδότησαν το Daesh.

Τέτοια διάβρωση της πολιτικής ικανότητα είναι τραγική για τη χώρα μας. Οι τελευταία πρόεδροι ενήργησαν με ασύλληπτη απλότητα, κοντόφθαλμα.

Ο Ουζουνιάν κάνει επίσης λόγο για «σαράντα χρόνια αποτυχίας» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κοινωνικής διαφθοράς, λέγοντας ότι η Γαλλία επέτρεψε την ανάπτυξη "συνοικιών της απελπισίας".

"Το διαζύγιο μεταξύ των Γάλλων και των ηγετών τους έχει επιτευχθεί, το κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί, το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και της ελίτ διευρύνεται.

Σημαντικές παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών, που ψηφίστηκαν ανυπόμονα από την Εθνοσυνέλευση, δεν θα λύσουν τίποτα. Η άκρα δεξιά θα προσπαθεί πάντα να τις υπερβεί και οι δολοφόνοι πάντα θα διασχίζουν τα σύνορα.

Η Γαλλία είναι ανίκανη να παρέχει ένα μέλλον για τους νέους της, η Ευρώπη είναι ανίκανη να ξεπεράει το σημερινό φιλελεύθερο αδιέξοδο της. Εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας είναι ανίκανοι να προσφέρουν ένα πολιτικό όραμα.

Είμαι συγκλονισμένος από τη χώρα μου και κατεστραμμένος από το θάνατο της κόρης μου".

 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις