Logo

RT: Οι μπίζνες της Άγκυρας με το Ισλαμικό Κράτος [φωτο]



 
 

isis 27-11-2015Φωτογραφία που απεικονίζει τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν σε δείπνο με φερόμενα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη, δημοσιεύει το πρακτορείο Russia Today, εντείνοντας τις εικασίες περί συνεργασίας με τους τζιχαντιστές στο λαθρεμπόριο πετρελαίου. Στη φωτογραφία...

η οποία αναρτήθηκε στο Twitter, δείχνει τον Νεσμετίν Μπιλάλ, σε δείπνο σε ένα εστιατόριο της Κωνσταντινούπολης με ένα φερόμενο ηγέτη του ΙΚ, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε σφαγές στη Χομς και τη Ροτζάβα της Συρίας (το συριακό ή δυτικό Κουρδιστάν).

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι βοηθά το Ισλαμικό Κράτος στο παράνομο εμπόριο πετρελαίου, το οποίο χρηματοδοτεί τη τρομοκρατική οργάνωση. Το RT επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία διαταράσσουν τις κερδοφόρες ευκαιρίες για τους Τούρκους μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Άγκυρας.

bilal isis 27-11-2015

Το πρακτορείο παραθέτει δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει την περασμένη Τρίτη, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικό F16, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας:

"Το ΙΚ έχει πολλά χρήματα, εκατοντάδες εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια, από την πώληση του πετρελαίου. Επιπλέον, προστατεύεται από το στρατό ενός ολόκληρου έθνους. Μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί ενεργούν τόσο θαρραλέα και απροκάλυπτα. Γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με τόσο άθλιους τρόπους. Γιατί διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς της Ευρώπης".

Αναφέρεται και σε δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού για θέματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών, Ντέιβιντ Κοέν, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι ότι Ισλαμικό Κράτος κερδίζει $ 1 εκατομμύριο την ημέρα, από τις πωλήσεις πετρελαίου. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από τον περασμένο μήνα, το ISIL [τώρα περισσότερο γνωστό ως ISIS] πωλούσε πετρέλαιο σε σημαντικά μειωμένες τιμές σε μια ποικιλία μεσαζόντων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια το μεταφέροουν για το να μεταπωλήσουν. Φαίνεται, επίσης, ότι ένα μέρος του πετρελαίου που προέρχεται από το έδαφος στο οποίο δραστηριοποιείται το ISIL, έχει πωληθεί σε Κούρδους στο Ιράκ, και στη συνέχεια μεταπωλήθηκε στην Τουρκία", είχε πει ο Κοέν.

Αλλά και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει δηλώσει ότι οι μεσάζοντες στην Τουρκία δεν είναι μόνο επιχειρηματίες, αλλά αξιωματούχοι της Άγκυρας. Η Τουρκία προστατεύει το Ισλαμικό Κράτος, λόγω των "άμεσων οικονομικών συμφερόντων κάποιων Τούρκων αξιωματούχων που σχετίζονται με την προμήθεια των προϊόντων πετρελαίου που διυλίζονται σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από το ISIS".

Τέλος, το RT επικαλείται τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή, Ιγκόρ Γιουσκόφ, από το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας, που υποστηρίζει ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Μόσχας στη Συρία, κάνει αυτές τις συναλλαγές πολύ πιο δύσκολες.

"Σήμερα, τα κομβόι των φορτηγών έχουν διαλυθεί και το ωφέλιμο φορτίο τους έχει γίνει μικρότερο. Πριν τις επιχειρήσεις, οι αγοραστές επισκέπτονταν τις πετρελαιοπηγές οι ίδιοι, τώρα πρέπει να οργανώσουν ένα νέο σχήμα συνεργασίας", δήλωσε ο ίδιο στην ιστοσελίδα Gazeta.ru, προσθέτοντας ότι η εξόρυξη πετρελαίου θα μειωθεί, επειδή το ISIS δεν έχει εξειδικευμένο προσωπικό.

Ένα μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχανίας Πετρελαίου, Έλνταρ Κασάγιεφ, είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στα $15-25 ανά βαρέλι, τιμή πολύ φθηνότερη από την τιμή αναφοράς του Brent, τοοποίο διαπραγματεύεται στα $45-50.

"Με τη μεταπώληση, η Άγκυρα έχει την ευκαιρία να κερδίσει επιπλέον χρήματα και να εξακολουθεί να βομβαρδίζει τους Κούρδους, λέγοντας ότι βομβαρδίζει εξτρεμιστές", πρόσθεσε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις