Logo

Σκληρά αντίποινα κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Πούτιν



 
 

putin 28-11-2015Πακέτο οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ανακοίνωσε η Ρωσία, σε αντίποινα για την κατάρριψη το ρωσικού μαχητικού στη Συρία, πριν από τέσσερις μέρες. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που περιγράφει τους περιορισμούς και οι λεπτομέρειές του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν...

ήταν περιορισμοί στις εισαγωγές ορισμένων τουρκικών προϊόντων και η απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της πώλησης πακέτων διακοπών στην Τουρκία από ρωσικά τουριστικά πρακτορεία.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι οι επιχειρήσεις τουρκικών εταιρειών στη Ρωσία και η απασχόληση Τούρκων εργαζόμενων από ρωσικές εταιρείες, θα υπαχθούν σε περιορισμούς, και διέταξε την κυβέρνηση να καταρτίσει κατάλογο ων προϊόντων, επιχειρήσεων και θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι υπάρχουν σχεδόν 90.000 Τούρκοι υπήκοοι που εργάζονται στη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη τα μέλη των οικογενειών τους, ο αριθμός ανέρχεται σε 200.000.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και πάνω από 3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία τον περασμένο χρόνο.

Το διάταγμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αμέσως, είχε τίτλο: "Σχετικά με μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας και την προστασία των Ρώσων πολιτών από εγκληματικές και άλλες παράνομες δραστηριότητες, καθώς και την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας".

Την Παρασκευή, η Ρωσία επανέφερε την υποχρέωση χορήγησης βίζας για όσους που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θέλει να βλάψει τις σχέσεις με έναν τόσο σημαντικό εμπορικό εταίρο και ζήτησε μια συνάντηση με τον Πούτιν, πρόσωπο με πρόσωπο, στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της κλιματικής αλλαγής. Ο Πούτιν απαιτεί μια συγγνώμη από την Τουρκία πριν συμφωνήσει σε συνομιλίες.

Ο Ερντογάν αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Σε ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι "παίζει με τη φωτιά" στη Συρία, αν και το Σάββατο πριν από την ανακοίνωση των κυρώσεων, είπε ότι "λυπάται" για την κατάρριψη του τζετ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το μαχητικό αεροσκάφος Su-24 εισήλθε στον εναέριο χώρο της και αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις να αποχωρήσει, και λέει ότι δεν θα το είχε καταρρίψει αν γνώριζε ότι ήταν ρωσικό. Η Μόσχα λέει ότι το αεροσκάφος της κατερρίφθη από πύραυλο που εκτοξευτηκε από τουρκικό τζετ στο εσωτερικό της Συρίας. Ο Πούτιν δήλωσε ότι το αεροσκάφος ήταν εύκολα αναγνωρίσιμο και ότι η Αμερική, σύμμαχος της Τουρκίας, γνώριζε την πορεία πτήσης του ρωσικού μαχητικού.

"Η αμερικανική πλευρά, η οποία ηγείται του συνασπισμού στον οποίο η Τουρκία ανήκει, γνώριζε για την τοποθεσία και την ώρα των πτήσεων του αεροπλάνου μας και μας χτύπησε ακριβώς εκεί και εκείνη την ώρα", είπε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τους πολίτες του να αναβάλουν τα μη επείγοντα ταξίδια τος προς τη Ρωσία, "μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση".

Ορισμένες από τις κυρώσεις που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο είχαν ήδη υιοθετηθεί ανεπίσημα, τις ημέρες που ακολούθησαν την κατάρριψη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις