Logo

Οι δυο φυλακισμένοι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet καλούν την ΕΕ να μην συμβιβαστεί με την Τουρκία [φωτο]



 
 

dundar gul 29-11-2015Με επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συνέταξαν μέσα από τη φυλακή Σιλιβρί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο προφυλακισμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet τους καλούν  να μην συμβιβαστούν με την Τουρκία, θυσιάζοντας την προάσπιση της ελευθεροτυπίας στο βωμό μιας...

συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας τους για την προσφυγική κρίση. 

Οι δημοσιογράφοι, Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για "κατασκοπεία", τονίζουν, μεταξύ άλλων στην επιστολή τους: «Ελπίζουμε ότι η επιθυμία σας να εξευρεθεί μια λύση δεν θα παραμερίσει τη δέσμευσή σας στα ανθρώπινα δικαιώματα, [την ελευθερία] του Τύπου και της έκφρασης, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του δυτικού κόσμου. Οι κοινές μας αξίες δεν μπορούν να προστατευθούν παρά μόνο με μια κοινή στάση και με αλληλεγγύη». 

Στην επιστολή τους οι Τούρκοι δημοσιογράφοι απευθύνονται  στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στα γερμανικά, στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα γαλλικά και στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στα αγγλικά.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχουν σήμερα Κυριακή στην έκτακτη σύνοδο με στόχο να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη και να δοθεί νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις.

Οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται με την Άγκυρα ένα "σχέδιο δράσης" το οποίο προβλέπει ότι η Τουρκία θα κρατήσει στην επικράτειά της τους Σύρους πρόσφυγες — έχει υποδεχθεί 2,2 εκατομμύρια — με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες και τη συνέχιση με ταχύτερο ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ στέκονται ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο και τονίζουν στην επιστολή τους: «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τον οποίο θα συναντηθείτε, και το καθεστώς που εκπροσωπεί είναι γνωστοί για τις πολιτικές τους και τις πρακτικές τους που αψηφούν εντελώς την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαζόμαστε και φυλακιστήκαμε διότι ασκήσαμε αυτές τις ελευθερίες και διότι υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση».

Η αποκάλυψη των δύο δημοσιογράφων που οδήγησε στη σύλληψή τους

Το βράδυ της Πέμπτης σε βάρος των δύο δημοσιογράφων ασκήθηκε δίωξη για "τρομοκρατία", "κατασκοπεία" και "αποκάλυψη κρατικών απορρήτων" και διατάχθηκε η φυλάκισή τους διότι δημοσίευσαν έγγραφα και οπτικό υλικό για τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Εάν καταδικαστούν κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και 45 ετών.

dundar gul2 29-11-2015

«Θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν τη δίκη τους χωρίς να φυλακιστούν, αλλά αυτή η απόφαση δεν επαφίεται σε εμάς», ήταν το μόνο, σύντομο σχόλιο που έκανε το Σάββατο ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

Θα ρπέπει να σημειωθεί, ότι στην εξουσία τα τελευταία δεκατρία χρόνια, το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται όλο και πιο συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου καθώς και από δυτικές κυβερνήσεις για τις πιέσεις τις οποίες ασκεί στα ΜΜΕ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία επέκρινε τις συλλήψεις των δύο δημοσιογράφων, ενώ ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς έκανε λόγο για "ακόμη ένα πλήγμα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις