Logo

Τα βαρυτικά κύματα, οι κυματισμοί του Αϊνστάιν στο χωροχρόνο, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά [βίντεο+φωτο]



 
 

waves blackhole 11-2-2016Μία σημαντική ανακάλυψη φέρονται ότι έκαναν επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά μία από τις πιο πρωτοποριακές σκέψεις του Albert Einstein. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες του LIGO  ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν βαρυτικά...

κύματα -«ρυτιδώσεις» ή αλλιώς «κυματισμοί» στον ιστό του χωροχρόνου- επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχετική φημολογία των τελευταίων εβδομάδων.

Το «σήμα» θεωρείται καθαρό και αξιόπιστο, οπότε η ανακοίνωση - αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλo επιστημονικό πείραμα - θεωρείται βαρύνουσα και αληθινή.

Ο Albert Einstein είχε προβλέψει την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων πριν από 100 χρόνια, αλλά για να εντοπιστούν απευθείας απαιτούναν μυαλό σε τεχνολογική ανδρεία και μία ιστορία επιστημονικού "κυνηγιού". 

Την προηγούμενη φορά, το 2014, είχε γίνει μία ανάλογη ανακοίνωση από άλλη ερευνητική κοινοπραξία. Ωστόσο, αργότερα είχε διαψευσθεί. Τώρα όμως, όπως τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η ανίχνευση είναι αξιόπιστη.

wave1 11-2-2016

Η πηγή των βαρυτικών κυμάτων είναι μία σύγκρουση και συγχώνευση δύο τεράστιων μαύρων τρυπών, με μάζες περίπου 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Το συμβάν αυτό απελευθερώνει τεράστια μάζα-ενέργεια με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων, τα οποία έγιναν αντιληπτά από τους ανιχνευτές του LIGO.

wave1 ligo 11-2-2016

Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και οι μαύρες τρύπες 

Ο David Reitze, διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech, είπε ότι μέσω των βαρυτικών κυμάτων παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια συγχώνευση δύο μαύρων οπών, μια απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες όντως υπάρχουν.

wave2 11-2-2016

Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Αϊνστάιν πριν από ένα αιώνα, αλλά ποτέ δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσα μέχρι σήμερα, παρότι αναζητούνται εδώ και δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, ψευδή σήματα και ανεπαρκή όργανα εμπόδιζαν την ανίχνευσή τους, καθώς τα μακρινά βαρυτικά κύματα φθάνουν στη Γη σχετικά εξασθενημένα.

Στη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) που έκανε τη βαρυσήμαντη ανακοίνωση για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια ως βασική ερευνήτρια μία κορυφαία Ελληνίδα επιστήμων της διασποράς, η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο.

Η κ. Καλογερά θεωρείται η κορυφαία αστροφυσικός μεταξύ όλων των ερευνητών-μελών του πειράματος LIGO. Η κοινοπραξία (LIGO Scientific Collaboration), που συστάθηκε το 1997, περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 1.000 φυσικούς και αστροφυσικούς από 83 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 15 χωρών.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει  στην κοινοπραξία των βαρυτικών κυμάτων, στην οποία συμμετέχουν και άλλοι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, όπως ο αναπληρωτής καθηγητής Ερωτόκριτος Κατσαβουνίδης (ΜΙΤ), ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Αντώνης Κοντός (ΜΙΤ), η καθηγήτρια Μαίρη Σακελλαριάδου (King's College Λονδίνου), o διδακτορικός ερευνητής Μιχάλης Αγάθος (Εθνικό Ινστιτούτο Υποατομικής Φυσικής Ολλανδίας-πείραμα Virgo) κ.ά.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-2-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις