Logo

Σε καταυλισμούς στα τουρκικά σύνορα βρίσκονται 100.000 Σύροι πρόσφυγες



 
 

kataulismos syria 12-2-2016Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης, Γιαλτσίν Ακτνογάν ανακοίνωσε, ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονται στους καταυλισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των 35.000 Σύρων που γλίτωσαν από τις μάχες γύρω από την πόλη του Χαλεπίου...

«Υπάρχουν τώρα εννέα καταυλισμοί στην άλλη πλευρά των συνόρων όπου φιλοξενούνται 100.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Ακντογάν στους δημοσιογράφους μπροστά από το συνοριακό τουρκικό φυλάκιο Οντζούπιναρ, διευκρινίζοντας ότι ένας δέκατος καταυλισμός είναι υπό κατασκευή σε απόσταση 3 χλμ. από την Τουρκία.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η συρροή εκτοπισμένων στα σύνορα έχει επιβραδυνθεί εδώ και μερικές ημέρες. «Τη στιγμή που σας μιλώ, δεν υπάρχει συρροή στα σύνορα, ούτε μεγάλες μάζες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι 51.000 είναι συνολικά οι άμαχοι που εκτοπίστηκαν μετά την έναρξη, την 1η Φεβρουαρίου, της επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με την υποστήριξη των μαζικών ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των ανταρτών στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου. Περίπου 35.000 ανάμεσά τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά κατευθύνθηκαν βόρεια ελπίζοντας περάσουν από το συνοριακό φυλάκιο του Οντζούπιναρ και να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.

Επίσης, σχεδόν 70.000 άλλοι εκτοπισμένοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή βόρεια του Χαλεπίου.

Οι τουρκικές αρχές που έχουν δεχτεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, αρνούνται να επιτρέψουν στους εκτοπισμένους αυτούς την είσοδο στη χώρα και οργάνωσαν, με τη βοήθεια τουρκικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, την εγκατάστασή τους στο συριακό έδαφος. Η Άγκυρα επέτρεψε την είσοδο μόνο σε ελάχιστους τραυματίες.

Από την πλευρά τους, ο ΟΗΕ και η ΕΕ απηύθυναν έκκληση στην Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της σε αυτό το νέο μεταναστευτικό κύμα. Ωστόσο η έκκληση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκικής ηγεσίας. Ο Ακντογάν κατήγγειλε τις εκκλήσεις αυτών «που ουδέποτε βοηθούν την Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Ουδείς δικαιούται να δίνει μάθημα ανθρωπιάς στην Τουρκία. Η Τουρκία εγκαταλείφθηκε απέναντι σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία», 

«Ανοίγουμε τα σύνορά μας σε αυτούς που σώζονται από τον θάνατο. Αλλά αυτοί στο απέναντι στρατόπεδο προκαλούν νέα κύματα μεταναστών για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση», κατέληξε ο κ. Ακντογάν

Ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στο έδαφός της, αν η Άγκυρα δεν λάβει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις