Logo

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη δυτική Γαλλία



 
 

seismos gallia 28-4-2016Σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ "χτύπησε" τη δυτική ακτή της Γαλλίας, στο διαμέρισμα Σαράντ-Μαριτίμ, στις 08:46 το πρωί (09:46 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Σεισμικής Επιτήρησης (Rénass), ο σεισμός είχε επίκεντρο στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ροσφόρ και Λα Ροσέλ και εστιακό βάθος...

στα 21 χλμ.

Η τοπική νομαρχία ανέφερε ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,2 ρίχτερ, αλλά είπε ότι ο σεισμός δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να δικαιολογείται η κινητοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Το Rénass ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε τουλάχιστον 15 πόλεις σε ακτίνα 200 χλμ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές υλικές ζημιές, αν και υπήρξαν κλήσεις προς την πυροσβεστική, δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί.

Για το ενδεχόμενο νέου σεισμού, οι κάτοικοι κλήθηκαν να ελέγξουν την ασφάλεια των δικτύων ηλεκτρισμού και αερίου σε σπίτια και επιχειρήσεις. Επίσης, ενθαρρύνθηκαν να αναφέρουν στις αρχές κάθε ανησυχία τους.

Μεγάλες εγακταστάσεις, όπως το εργοστάσιο της Alstom που βρίσκεται στην περιοχή, εκκενώθηκαν.

Κάτοικος της πόλης Ανγκουλέν, δήλωσε στην εφημερίδα Sud Ouest ότι μέρος της στέγης του σπιτιού του κατέρρευσε, ενώ ένας άνδρας στη Λα Ροσέλ είπε ότι αντικείμενα μέσα στο σπίτι του έπεσαν στο πάτωμα.

Αν και μικρές σειμικές δονήσεις είναι συνηθισμένες στην περιοχή, σεισμοί αυτού του μεγέθους είναι σπάνιοι.

Η Γαλλία δεν έχει "χτυπηθεί" από φονικό σεισμό από το 1909, όταν 46 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και 250 είχαν τραυματιστεί στην πόλη Λαμπέσκ, στην περιφέρεια Προβάνς. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Γαλλία έχει αργήσει να ξαναζήσει έναν μεγάλης κλίμακας σεισμό.

"Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει ένας μεγάλος σεισμός, αλλά θα έρθει και σίγουρα θα υπάρξουν απώλειες", δήλωσε ο Γάλλος σεισμολόγος Ρεμί Μποσού από το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) στο The Local.

Ο Μποσού είπε ότι ένας θανατηφόρος σεισμός μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνος στο Λαμπέσκ, χτυπάει τη Γαλλία κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια. Ως προς το πού θα χτυπήσει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, 21.000 γαλλικές πόλεις και χωριά βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές.

Η περιοχή της Σαράντ-Μαριτίμ είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφί Λαμπότ, σεισμολόγος στο Rénass.

«Με μέγεθος 5 βαθμών είναι ήδη ένας ισχυρός σεισμός, δεν έχουμε τόσο συχνά τέτοιους, ξεφεύγει λίγο από το κανονικό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το Σεισμολογικό Γραφείο Κεντρικής Γαλλίας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών και ήταν ο ισχυρότερος που σημειώνεται στην ηπειρωτική Γαλλία από τον Απρίλιο του 2014.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις