Logo

Καταδίκη Τούρκων δημοσιογράφων για αναδημοσίευση του Charlie Hebdo



 
 

cetinkaya karan 28-4-2016Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη δύο επιφανείς Τούρκους δημοσιογράφους σε φυλάκιση δύο ετών, επειδή αναδημοσίευσαν σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ από το Charlie Hebdo. Η ποινή επιβλήθηκε σε δύο αρθρογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet...

τον Χικμέτ Τσετίνκαγια και την Τσέιντα Καράν, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

"Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια στη φυλακή ο κάθε ένας, αλλά θα προσβάλουν την απόφαση στο εφετείο", δήλωσε ο δικηγόρος τους, Μπουλέντ Ουκτού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τσετίνκαγια και Καράν οδηγήθηκαν σε δίκη τον Ιανουάριο του περασμένου έτους με κατηγορίες για "δημόσια υποκίνηση μίσους" και "προσβλολή θρησκευτικών αξιών".

Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet είχε δημοσιεύσει ένα τετρασέλιδο απόσπασμα μεταφρασμένο στα τουρκικά, από το πρώτο τεύχος του Charlie Hebdo μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στα γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι, το 2015.

Η έκδοση δεν περιελάμβανε το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο που με τον προφήτη Μωάμεθ, αλλά μια μικρότερη έκδοση του σκίτσου συμπεριλήφθηκε δύο φορές στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, στις στήλες των δύο δημοσιογράφων.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία είχαν αποφύγει να δημοσιεύσουν το εξώφυλλο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε καταδικάσει τότε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών του προφήτη των μουσουλμάνων ως "ανοικτή πρόκληση".

Η Cumhuriyet, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται τακτικά στο στόχαστρο διώξεων.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Καν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας, Ερντέμ Γκιουλ, διώκονται για "αποκάλυψη κρατικών μυστικών", μετά από δημοσίευμα που αποκάλυπτε την εμπλοκή κυβερνητικών υπηρεσιών σε εμπόριο όπλων με το Ισλαμικό Κράτος. Αντιμετωπίζουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης αν καταδικαστούν.

Μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης, η Καράν έγραψε στον λογαριασμό της @ceydak στο Twitter:"Ας είναι η διετής ποινή μας ένα δώρο για τους φιλελεύθερους φασίστες μας #JeSuisCharlie".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις