Logo

Αίγυπτος: Συνελήφθησαν ο προέδρος και δύο στελέχη της ένωσης δημοσιογράφων



 
 

egypt police 30-5-2016Ο πρόεδρος της ένωσης των δημοσιογράφων της Αιγύπτου και δύο συνεργάτες του συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι προσέφεραν καταφύγιο σε δύο ρεπόρτερ που καταζητούνταν για «υποκίνηση σε διαδήλωση». Η αστυνομια είχε εισβάλει την 1η Μαΐου, στο κτήριο της ένωσης, αναζητώντας...

τους Άμρο Μπαντρ και Μαχμούντ Σάκα, για να τους συλλάβει για παραβίαση του νόμου του 2013 που απαγορεύει κάθε δημόσια συγκέντρωση χωρίς άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ένωσης, Γεχία Καλάς, είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την εισβολή των αστυνομικών, καταγγέλλοντας ότι το καθεστώς έχει κηρύξει «πόλεμο εναντίον της δημοσιογραφίας» και των δημοσιογράφων.

Ο Καλάς, μαζί με τον γ.γ της ένωσης, Γκαμάλ Ελμπάσι και τον επικεφαλής της επιτροπής ελευθεριών της ένωσης, Γκαμάλ Αμπντ ελ Ραχίμ, οδηγήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο γραφείο του εισαγγελέα του Καΐρου όπου ανακρίθηκαν, επί 12 ώρες.

Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για «υπόθαλψη φυγόδικων» και «διασπορά ψευδών πληροφοριών», δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Ελμπάσι, ο Καρίμ Αμπντ ελ Ράντι, καθώς και ο Αμπντ ελ Ραχίμ, από το αστυνομικό τμήμα του Καΐρου όπου κρατούνται οι τρεις άνδρες εδώ και 24 ώρες.

Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή εγγύησης 10.000 αιγυπτιακών λιρών (1.000 ευρώ), εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται. «Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε», δήλωσε ο Αμπντ ελ Ραχίμ.

Οι τρεις άνδρες παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι σήμερα το απόγευμα, αναμένοντας μια απόφαση του εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα μπορούσε να δώσει την έγκρισή του για την προσωρινή αποφυλάκισή τους χωρίς εγγύηση ή αντιθέτως να διατάξει την προληπτική κράτησή τους για τέσσερις ημέρες.

Οι τρεις συλλήψεις συνιστούν μια «καταστολή χωρίς προηγούμενο της ελευθερίας του Τύπου» στην Αίγυπτο και «την πιο κατάφωρη επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης εδώ και δεκαετίες» στη χώρα αυτή, σχολίασε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις