Logo

Ερντογάν: Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων θα βλάψει τις τουρκογερμανικές σχέσεις



 
 

erdogan 31-5-2016Νέες απειλές προς την Γερμανία, διατυπώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φοά με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων που έχει κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο. Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν στις 2 Ιουνίου τον επίσημο χαρακτηρισμό...

της σφαγής 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 ως «γενοκτονία». Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον όρο και υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι λιγότεροι και ότι ήταν θύματα εμφυλίου πολέμου και αναταραχής.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία για το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η υιοθέτησή του θα ζημιώσει τις τουρκογερμανικές σχέσεις.

Τις θέσεις της Τουρκίας εξέφρασε και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, ανέφεραν ότι ο κ. Γιλντιρίμ "τόνισε ότι η πρωτοβουλία του γερμανικού κοινοβουλίου η οποία περιέχει αβάσιμες και άδικες κρισεις που αφορούν τα περιστατικά του 1915, παρακολουθείται με ανησυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και τα εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών που ζουν στη χώρα και τη Γερμανία και περιμένουν από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Γερμανίας για να εμανίσουν μια συνετή προσέγγιση στο θέμα αυτό".

Ανάλογες "παραινέσεις" εξέφρασε ο συν-πρόεδρος της γερμανο-τουρκικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Σιρίν Γιουνάλ, σε επιστολή προς τον ομόλογό του για το θέμα.

«Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση έγκρισης του παρόντος ψηφίσματος, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος ούτε για την Τουρκία ούτε για τη Γερμανία και για τα ζωτικής σημασίας έργα στα οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού πολύ στενά. Υπάρχει ανάγκη για συνετή στάση σας στο θέμα αυτό", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-5-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις