Logo

Μέρκελ: Σε νηφάλιο κλίμα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit



 
 

merkel 25-6-2016Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε το Σάββατο την ανάγκη να γίνουν σε... νηφάλιο κλίμα οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας. Δηλαδή επέλεξε...

την ήπια προσέγγιση του θέματος, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου, μετά από μία συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματός της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Ποτσνταμ, δυτικά του Βερολίνου, δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό. Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις», τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. «Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα. Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ».

Υπενθύμισε, στη συνέχεια, ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι «δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς» και συμπλήρωσε: «Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει πώς βλέπει τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια, εμείς οι 27, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που είναι αποδεκτό κατά τη δική μας άποψη, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι το διαζύγιο θα είναι επώδυνο και για τις δύο πλευρές, ενώ βορείως της γερμανικής πρωτεύουσας, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζήτησαν νωρίτερα σήμερα την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποχώρηση της Βρετανίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-6-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις