Logo

Η Σκωτία θα μπορούσε να μπλοκάρει το Brexit, δηλώνει η πρώτη υπουργός της χώρας



 
 

Sturgeon 26 6-2016Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Πρώτη Υπουργός της χώρας, Νίκολα Στάρτζον. Σε συνέντευξή της στο BBC, η Στάρτζον είπε ότι "φυσικά" θα σκεφτόταν να ζητήσει από το κοινοβούλιο να καταψηφίσει την απαιτούμενη συναίνεση που απαιτείται για την έξοδο. "Εάν το κοινοβούλιο...

κρίνει με βάση το τι είναι σωστό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή του να πει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα της Σκωτίας, είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν ψηφίζεις κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Σκωτίας".

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να φανταστεί την οργή των Άγγλων που ψήφισαν για Brexit αν η Σκωτία προσπαθήσει να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο την έξοδο από την ΕΕ, είπε: "Μπορώ, αλλά είναι ίσως παρόμοια με την οργή πολλών ανθρώπων στη Σκωτία αυτή τη στιγμή, καθώς αντιμετωπίζουν την προοπτική να βγούν από την ΕΕ παρά τη θέλησή τους. Δεν δημιούργησα εγώ αυτές τις καταστάσεις. Προσπαθώ να κινηθώ με τον καλύτερο τρόπο προς τα εμπρός μέσα από αυτές".

Ο Άνταμ Τόμκινς, κορυφαίος συνταγματολόγος και νεοεκλεγείς βουλευτής των Συντηρητικών, σημείωσε ότι οι δηλώσεις της Στάρτζον θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή, δεδομένου ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην μη συναίνεση και στην άσκηση βέτο. Όπως είπε, η Σκωτία δεν έχει εξουσία από τον νόμο να εμποδίσει το Brexit.

Το σκοτσέζικο κοινοβούλιο δεν είναι ανίσχυρο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του σε αλλαγές που συνεπάγεται το Brexit, αλλά η εξουσία του δεν επεκτείνεται στο δικαίωμα του βέτο, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκοτία ψήφισε με ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν 52% υπέρ της αποχώρησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-6-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις