Logo

«Μπλόκο» Μέρκελ στα σχέδια για τη διάσωση ιταλικών τραπεζών - Ρέντσι: Δεν θα μας κάνεις τον δάσκαλο



 
 

rentsi merkel 29-6-2016«Φρένο» στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας βάζει η  Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη και όλοι οφείλουν να τους σέβονται, επισήμανση που ξεσήκωσε την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος...

της απάντησε δεικτικά ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται δάσκαλο.

Η κ. Μέρκελ, συγκεκριμένα, μετά το τέλος  της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη».

Ο κ. Ρέντσι σε έντονο ύφος της απάντησε λέγοντας: «Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Υπενθυμίζεται, ότι η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για δημιουργία «τοξικής» τράπεζας (Bad Bank) δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.

Δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Ρεντσι εξετάζει  να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει, καθώς αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί πραγματικό σφυροκόπημα από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, τα σχέδια του κ. Ρέντσι βρίσκουν αντίθετη τη Γερμανία που παραμένει σταθερή στη θέση της ότι ι το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Brexit, το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με τις απώλειές τους να φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δεν είναι κάτι ικανό για να παραβιαστούν οι κανόνες που ορίζονται από την οδηγία Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD).

Από την πλευρά του ο κ. Ρέντσι επέμεινε: «Ποτέ δεν ζητήσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες. Στην τρέχουσα κατάσταση και εάν υπάρξουν προβλήματα είμαστε ικανοί, σεβόμενοι τους κανόνες, να προστατεύσουμε τα χρήματα των καταθετών». 

Σημειώνεται, ότι ο  Observer σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι  ο Ματέο Ρέντσι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ειδικό ιταλικό ταμείο διάσωσης των τραπεζών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις