Logo

Ανατροπή - βόμβα στην Αυστρία: Επανάληψη των προεδρικών εκλογών διέταξε το συνταγματικό δικαστήριο



 
 

austria candidates 1-7-2016Την επανάληψη του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, στον οποίο ηττήθηκε οριακά η ακροδεξιά, διέταξε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Το δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών, μία εβδομάδα πριν την έναρξη της θητείας του νέου προέδρου. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε...

την Παρασκευή, ότι η αναμέτρηση μεταξύ του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ του κόμματος της Ελευθερίας και του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλλεν που υποστηρίζεται από το κόμμα των Πρασίνων, θα πρέπει να επαναληφθεί σε όλη τη χώρα, καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

Ο Βαν ντερ Μπέλλεν είχε κερδίσει τον Χόφερ στις εκλογές του Μαΐου, με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων.

Αν και η αυστριακή Προεδρία έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο, το αποτέλεσμα έχει θεωρηθεί ως εξαιρετικά συμβολικό, με το κόμμα της Ελευθερίας να εκπροσωπεί τα αυξανόμενα αρνητικά αισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες και της δυσφορία για το πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Το κόμμα της Ελευθερία πρσέβαλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι έχουν εντοπιστεί τυπικές πλημμέλειες στην καταμέτρηση των ψήφων σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι σε πολλά εκλογικά κέντρα, η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων είχε αρχίσει την παραμονή των εκλογών, και όχι την επομένη, όπως απαιτεί ο αυστριακός εκλογικός νόμος.

Παρότι το δικαστήριο τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει χειραγωγηθεί, οι παρατυπίες επηρεάζουν συνολικά 77.926 ψήφους, που θα μπορούσαν να πάνε είτε στον Βαν ντερ Μπέλλεν είτε στον Χόφερ - αρκετές, θεωρητικά, για να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Ο Βαν ντερ Μπέλλεν, ένας συνταξιούχος καθηγητής οικονομικών και πρώην ηγέτης του Πράσινου Κόμματος της Αυστρίας, επρόκειτο να ορκιστεί ως πρόεδρος σε μία εβδομάδα, την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλζινγκερ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν μετατρέπει κανέναν σε ένα νικητή ή ηττημένο», αλλά οι εκλογές είναι η «θεμελιώδης βάση της δημοκρατίας μας» και ως εκ τούτου έπρεπε να είναι «πλήρως λειτουργικές».

«Ακόμα και σε μια σταθερή δημοκρατία, μόνο η συνολική τήρηση των εκλογικών προτύπων εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

Η απόφαση είναι πρωτοφανής για την Αυστρία. Το 1970 και το 1995, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας είχε διατάξει εκ νέου εκλογές σε επιμέρους περιφέρεις, αλλά ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-7-2016 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Αυστρία: Οριακή ήττα της ακροδεξιάς - Διχασμένη η κοινωνία


Τελευταίες Ειδήσεις