Logo

Τουρκία: Παρατείνεται σε 30 ημέρες το όριο κράτησης υπόπτων χωρίς κατηγορία



 
 

erdogan 23-7-2016Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέτεινε στις 30 ημέρες την περίοδο νόμιμης κράτησης υπόπτων στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας, προβλέπει ότι «η διάρκεια...

προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου».

Η νόμιμη διάρκεια κράτησης χωρίς κατηγορία είναι τέσσερις ημέρες, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο χθες για παράτασή της κατά «7-8 ημέρες» ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Με το ίδιο διάταγμα διατάσσεται το κλείσιμο 1.043 ιδιωτικών σχολείων, 1.229 ενώσεων και ιδρυμάτων, 19 συνδικάτων, ομοσπονδιών και συνομοσπονδιών και 35 εγκαταστάσεων παροχής ιατρικής περίθαλψης, που θεωρούνται ότι σχετίζονται με τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, κάτι που ο ίδιος το αρνείται.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «(οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν «ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα και προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Τουλάχιστον 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι κρατούνται ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότημα, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, επέκριναν την παράταση της προθεσμίας κράτησης χωρίς κατηγορία.

Η Αμνηστία έχει πει πως ο Ερντογάν έχει ξεπερνάει τα όρια μιας νόμιμης απάντησης στην απόπειρα πραξικοπήματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-7-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις