Logo

Τουρκία: Συνελήφθησαν τρεις πρώην υψηλόβαθμοι διπλωμάτες



 
 

tourkia-prajikophmaΔικαστήριο της Άγκυρας έθεσε την Κυριακή υπό προσωρινή κράτηση τρεις πρώην υψηλόβαθμους Tούρκους διπλωμάτες, που κατηγορούνται ότι έχουν σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην σύμβουλος...

του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι Γκιουρτσάν Μπαλίκ, Αλί Φιντίκ και Τουντζάι Μπαμπαλί προφυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, σύμφωνα με το Anadolu.

Διακεκριμένος διπλωμάτης, ο Μπαλίκ διετέλεσε σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, προέδρου της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014 πριν αναλάβει την προεδρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπαλίκ είχε υπηρετήσει επίσης ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Με την ιδιότητά του αυτή, ο Μπαλίκ είχε οργανώσει το 2013 μια επίμαχη συνάντηση μεταξύ του Νταβούτογλου και του Γκιουλέν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε τότε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τον Μάιο του 2015 ο Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι είχε συναντήσει μυστικά τον Γκιουλέν στην κατοικία του ιμάμη στην Πενσυλβάνια προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στην Τουρκία για να κατευνάσει τις εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2016 από directNEWS.gr πηγή:Ημερησία


Τελευταίες Ειδήσεις