Logo

Θεσσαλονίκη: Ισόβια κάθειρξη στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον  47χρονο έμπορο κρεάτων που κάθισε στο εδώλιο γιατί, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σκότωσε και έθαψε τον 59χρονο κτηνοτρόφο Δημήτρη Γραικό, η σορός του οποίου εντοπίστηκε, πέρυσι τον Μάιο, δυόμισι χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο μετά από πολυήμερη  ακροαματική διαδικασία, έκρινε τον κατηγορούμενο ομόφωνα ένοχο για τη δολοφονία, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. 

Η δικαστική ετυμηγορία έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από συγγενείς του θύματος, ενώ ο κατηγορούμενος επέστρεψε στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Δήμητρας Τσιαρδακλή, η οποία με μία αγόρευση  «καταπέλτη» ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο 47χρονος κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία του 59χρονου κτηνοτρόφου, Δημήτρη Γραικού. 

Για τον 47χρονο που υποστηρίζει ότι δεν ήθελε το θάνατο του θύματος ο οποίος επήλθε ύστερα από καβγά μεταξύ τους, η εισαγγελέας είπε:  «Ο κατηγορούμενος όφειλε τίμημα 56.000 ευρώ, από τις σφαγές των ζώων, που δεν εξοφλήθηκε. Η μόνη προφανής απάντηση, γιατί πήγε ο Γραικός στη μονάδα, είναι η εξής: Μετέβη καθ' υπόδειξη του κατηγορουμένου για να λάβει τα χρήματα του». 

Η κ. Τσιαρδακλή, σύμφωνα με το grtimes.gr, αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, περί θανάτου λόγω πτώσης, επισήμανε: «Τα κατάγματα στο πρόσωπο και στο σώμα του θύματος προκλήθηκαν από τις ισχυρότατες πλήξεις του κατηγορουμένου».

Και συμπλήρωσε ότι «αποδείχτηκε ο ανθρωποκτόνος δόλος γιατί γνώριζε ότι συνεπεία των βίαιων χτυπημάτων δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το θάνατο. Επίσης αποδείχτηκε και από τη μεταγενέστερη συμπεριφορά. Με ιδιαίτερη ψυχραιμία, επί 2,5 χρόνια, απέκρυπτε το έγκλημα. Εμφανιζόταν σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ακόμα και όταν ανευρέθηκε θαμμένο,από τους αστυνομικούς, το αυτοκίνητο ο ίδιος είπε ότι ο Γραικός του είπε να το κρύψει γιατί ήθελε να φύγει. Επέδειξε αμετανοησία γιατί σε μεταγενέστερο χρόνο επιτέθηκε και χτύπησε έναν πολίτη. Και κατά την απολογία του ζήτησε συγγνώμη για τα ψέματα που είπε στην ανακρίτρια και για την απόκρυψη του πτώματος. Δεν ζήτησε συγγνώμη για τις μαρτυρικές στιγμές που πέρασε στα χέρια του ο Γραικός».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο  κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να δικαστεί επειδή σκότωσε και έθαψε τον 59χρονο Δημήτρη Γραικό, πριν τέσσερα χρόνια. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το  κίνητρο του εγκλήματος οφείλεται σε οικονομική διαφορά που είχαν οι δύο άνδρες για την αγοραπωλησία των ζώων καθώς ο 47χρονος φαίνεται ότι δεν έδωσε καθόλου χρήματα στον άτυχο κτηνοτρόφο μετά τη σφαγή των ζώων το μοιραίο απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου 2016.

Ο κτηνοτρόφος εξαφανίστηκε μαζί με το αυτοκίνητο του, όταν επισκέφτηκε για τελευταία φορά το σφαγείο της Χαλάστρας όπου συναντήθηκε με τον έμπορο κρεάτων. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Επί μήνες, οι συγγενείς του προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν και για αυτό το λόγο απευθύνθηκαν και στην τηλεοπτική εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

Με τη συνδρομή επιστημόνων του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ύστερα από υπόδειξη αστυνομικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου όπου βρέθηκε θαμμένο αρχικά το αγροτικό αυτοκίνητο και στη συνέχεια η σορός του θύματος. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-10-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά