Logo

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης



 
 

Ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα, Παρασκευή, η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, καθώς έληξε η προθεσμία που του είχε δοθεί για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι "persona non grata" και του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Δένδιας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως το κείμενο του Μνημονίου Λιβύης - Τουρκίας διέρρευσε από την Άγκυρα και δεν δόθηκαν επίσημα από τη λιβυκή πλευρά. 

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-12-2019 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις