Logo

Φυλακές Νιγρίτας: Επιστολή - καταγγελία κρατουμένων σε Χρυσοχοΐδη για τις άθλιες συνθήκες κράτησης [βίντεο+φωτο]



 
 

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων, καταγγέλλουν οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας οι οποίοι προχώρησαν σε σχετική επιστολή - καταγγελία προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην επιστολή τους, οι κρατούμενοι κάνουν έκκληση προς τους αρμοδίους να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου -όπως τονίζουν- να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό που ζητούν είναι να υπάρξουν οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα σε κρατούμενους που έχουν ηπατίτιδα C και πολλά ακόμα. Την καταγγελία συνοδεύει ένα αποκαλυπτικό βίντεο μέσα από τα κελιά, που καταγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, οι κρατούμενοι «έχουν στείλει κατ' επανάληψη διαμαρτυρίες στο υπουργείο, ωστόσο οι καταγγελίες που κάνουν σε βάρος των ιθυνόντων της φυλακής –αρχιφύλακα & διευθυντή– προσκρούουν σε ώτα μη ακουόντων».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι κρατούμενοι «στις 11 Ιανουαρίου 2020, αναγκάζονται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, μεταξύ άλλων νερό, τραπέζια, κρεβάτια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά οι πάσχοντας από ηπατίτιδα C, κλπ - δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Σε απάντηση, η διεύθυνση της φυλακής, με τη λογική της τιμωρίας και της απαξίωσης, άρχισε τις μεταγωγές αντί να ενδιαφερθεί και να επιλύσει κάποια από αυτά τα αιτήματα». 

Αναλυτικά η επιστολή των κρατουμένων

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Κοιν: ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σ. Νικολάου

Κύριε Υπουργέ,

Λόγω της κατάστασης αναγκαζόμαστε να σας στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο για να αποτυπώσουμε τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Νιγρίτας τις οποίες διαχειρίζεται ο «Δικτάτορας» αρχιφύλακας Δήμου Ιωάννης. Είναι η πολλοστή φορά που σας στέλνουμε παρόμοια καταγγελία, τόσο σε σας όσο και στην προηγούμενη ηγεσία (υπουργείο Δικαιοσύνης) για να καταγγείλουμε τη «δικτατορία» που εφαρμόζει ο αρχιφύλακας των Φυλακών Νιγρίτας εν έτη 2020 και σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που ονομάζετε Ελλάδα.

Λόγο των κινητοποιήσεων που κάνουμε, με ήρεμο και νομικό τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα η υπηρεσία της φυλακής να διώξει 6 άτομα σε άλλες φυλακές, και μπορείτε να το ελέγξετε στο Τμήμα Μεταγωγών το οποίο ανήκει στο Υπουργείο σας.

Γι' αυτό σας παρακαλούμε να αναλάβετε τα καθήκοντά σας για να μην χαθούνε ανθρώπινες ζωές λόγο της αγανάκτησης των κρατουμένων, λόγο αμέλειας βασικών κανόνων υγιεινής, όπως απεντομώσεις, βάψιμο κελιών, λήψη φαρμάκων, ειδική φροντίδα κρατουμένων που έχουν ηπατίτιδα C και άλλα πολλά τα οποία έχουμε αναφέρει από προηγούμενη καταγγελία που στείλαμε. Δεν έχουμε όμως καμιά αλλαγή, και δεν ξέρουμε από πού προέρχεται αυτό. Από αδιαφορία δικιά σας ή μπλοκάρει τις διαδικασίες ο «δικτάτορας» αρχιφύλακας;

Περιμένουμε απάντηση.

ΥΓ. Σας παρακαλούμε όποιος έχει ευαισθησίες να μην δει το βίντεο. Γιατί περιέχει σκληρές, απάνθρωπες συνθήκες.

Φυλακές Νιγρίτας, 20.1.2020

ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Γ2 ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-1-2020 από directNEWS.gr  πηγή: koutipandoras.gr


Τελευταίες Ειδήσεις