Logo

Βουλή - Μητσοτάκης: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος [βίντεο]



 
 

Ξεκίνησε από το πρωί της Πέμπτης η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Tα μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση ανέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και ωριμότητα. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε.

«Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Οσα έγιναν μέχρι σήμερα δείχνουν συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στον στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία και αλληλεγγύη γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα (...) Κινηθήκαμε με διορατικότητα και με τόλμη. Οταν ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα δεν είχαμε καν το πρώτο κρούσμα. Πήραμε μια τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος το οποίο πιστώθηκαν οι πολίτες στην Πάτρα και τη δυτική Πελοπόννησο».

«Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Πήραμε αυστηρά μέτρα, μέτρα πρωτόγνωρα σε συνθήκες καθημερινότητας. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της στήριξε αυτά τα μέτρα. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που εφάρμοσαν περιορισμούς για να υπερασπιστούν το μεγαλύτερο αγαθό τη δημόσια υγεία. Επαινώ την αντοχή και ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των ΠΝΠ για τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης και των συνεπειών του κορονοϊού.

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε:

- Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Τόνισε ότι δεν χωρούν εδώ ούτε αγκυλώσεις ιδεολογικές ούτε γραφειοκρατικές.

- Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, «με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας». Απάντησε στον πρωθυπουργό πως κανείς δεν είπε ότι «είναι κακό ό,τι είναι ιδιωτικό», επισημαίνοντας όμως ότι τώρα όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης, προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα. «Προφανώς η επίταξη θα έχει κάποια αποζημίωση, δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση, όμως ο νόμος λέει 800 ευρώ ημερησίως και πήγε στα 1.600 και οφείλουμε να το καταγγείλουμε» σημείωσε.

- Μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη τουλάχιστον να ολοκληρώσει τις 2.000 που έχει ανακοινώσει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μπορεί να μην επαρκείς αυτές, γι' αυτό έχει ζητήσει 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού. «Τώρα είναι η ώρα της επένδυσης στο ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία», τόνισε.

- Μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα. «Υπάρχει σημαντική υστέρηση σε αυτόν τον τομέα», είπε και ζήτησε να ενταχθούν στη διαδικασία και τα δημόσια ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα.

- Αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως ενδιάμεσου κρίσιμου κρίκου μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του Νοσοκομείου.

- Κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) για κατ' οίκον ιατρική παρακολούθηση ασθενών που υποφέρουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση και φροντίδα.

- Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι).

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις