Logo

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού - Αίρονται οι περιορισμοί από τις 4 Μαϊου



 
 

Από τις 4 Μαϊου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Είμαι σίγουρος πως η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας. Στην ομαλή και ασφαλή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Μένουμε ασφαλείς", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε, από την επόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στη μετακίνηση των πολιτών.
Καταργείται η γραπτή άδεια για τη μετακίνηση των πολιτών έξω από το σπίτι τους.
Όμως εξακολουθούν να ισχύουν και τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νόμου της κατοικίας.
θα επιτρέπεται στους ανοιχτούς χώρους και στη θάλασσα αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
Στις 4 Μαϊου θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων, όπως τα βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, καταστήματα αθλητικών ειδών, τα κομμωτήρια με ραντεβού.
Τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν από  τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό, είπε και σημείωσε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. "Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία.

Από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. "Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα", δήλωσε κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως “σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από όσο μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ παρά να εντοπίζουμε γρηγορότερα πιθανές νέες εστίες του. Είναι η πολιτική προστασία ενισχύεται κι άλλο για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα νοσοκομεία μας γιατί το περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση.
Διαθέτει ωστόσο και δύο ακόμα συμμάχους τον καλό καιρό που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω και το σημαντικότερο ευαισθητοποιημένους πολίτες που γνωρίζουν πλέον τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν”.

Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κοροναϊού εποχή
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να κρατάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας, καθώς δεν επιστρέφουμε στην προ κοροναϊού εποχή.
Ανέφερε σχετικά:
“Δεν κάνουμε χειραψίες, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό ενημερώνοντας το γιατρό μας ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα ή χρήστης ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας θα σηματοδοτεί όμως το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας όλα αυτά πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορωναϊου πραγματικότητα.
Ζούμε ήδη αλλιώς προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μας προσοχή όμως δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας αλλά για μία συνέχεια θα το ξαναπώ η έξοδος από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία πιθανή αναζωπύρωση της απειλής στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα ώστε οι οποίοι είναι οι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα”.

Ακούστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-4-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις