Logo

Μαλακάσα: Συλλήψεις και τραυματίες σε διαμαρτυρία κατά των δομών μεταναστών - Καταγγελίες κατά των ΜΑΤ [βίντεο+φωτο]



 
 

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στη Μαλακάσα, όταν οι κάτοικοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως έγινε γνωστό πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις, ενώ έχουν τραυματιστεί τρία άτομα, εκ των οποίων ένας 80χρονος κάτοικος Μαλακάσας και ένας υπάλληλος του Δήμου Ωρωπίων και ο δήμαρχος, Γιώργος Γιασημάκης.

Τα ΜΑΤ καταγγέλλονται για απρόκλητη επίθεση κατά των κατοίκων, οι οποίοι είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν μία ειρηνική διαμαρτυρία.

Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής περιμετρικά των δύο δομών πφροσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, ο δήμαρχος Ωρωπίων, Γιώργος Γιασημάκης, υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν όταν αναίτια δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ τη στιγμή που κάτοικοι επιχείρησαν να κλείσουν την Εθνική Οδό και η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο.

Η Ελληνική Αστυνομία δίνοντας τη δική της εικόνα για όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Μαλακάσα ισχυρίζεται ότι  αρχικά κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της εθνικής οδού και κατευθύνθηκαν προς τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας. Αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο τους εμπόδισαν να φτάσουν στη δομή και οι κάτοικοι επέστρεψαν στην εθνική οδό και την απέκλεισαν για λίγη ώρα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα  με την ΕΛ.ΑΣ, κάποια άτομα πέταξαν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, προκειμένου να τους απομακρύνουν από την Εθνική Οδό, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος δυστυχήματος από αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τo σημείο.

Όπως υποστηρίζει κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί.

Η συνέχεια θα δοθεί στην Γ.Α.Δ.Α. όπου ο δήμαρχος μαζί με δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους μεταβαίνουν για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες.

Η συγκέντρωση 

Οι κάτοικοι είχαν προγραμματίσει για τις 11 το πρωί της Κυριακής συγκέντρωση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία 3.500 μεταναστών και προσφύγων σε δύο δομές του Δήμου (εκ των οποίων η μία στο παλιό στρατόπεδο). 

Η Μαλακάσα θα γίνει Βιετνάμ

Μιλώντας στο ethnos.gr,  ο δήμαρχος κ. Γιασημάκης δήλωσε: 

«Ο Δήμος μας συμπαραστάθηκε στην αγωνία και στα αιτήματα των 500 κατοίκων της Μαλακάσας για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή με τους 3.500 μετανάστες. Τους έφεραν νύχτα μέσα στην καραντίνα. Δεν μιλήσαμε, δείξαμε κατανόηση. Κάθε μέρα όμως η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Έχουν φέρει στις δύο δομές και κυκλοφορούν ελεύθεροι στα σπίτια και στα χωράφια. Το περασμένο σαββατοκύριακο ανέβηκαν στο βουνό και άναψαν φωτιές και τρέχαμε να τις σβήσουμε μην έχουμε χειρότερα. Προχθές μέσα στην πλατεία της Μαλακάσας μέθυσαν και συνεπλάκησαν μεταξύ τους ενώ ένας δίμετρος Σομαλός φοβέρισε ένα 10χρονο κοριτσάκι. Είναι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί; Να ξέρετε πως το χωριό ξεσηκώθηκε και απαιτεί λύσεις. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν καθημερινά στην περιοχή μας.  Ενημερώσαμε τις Αρχές και απάντηση δεν πήραμε. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την ειρηνική διαμαρτυρία και φάγαμε και ξύλο από πάνω». 

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος είπε πως όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ: «Οι κάτοικοι ήθελαν να κλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό για μερικά λεπτά και προσπάθησα να διαπραγματευτώ με τις δύο πλευρές για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Μόλις πλησίασα να μιλήσω ήρθε ένας από τα ΜΑΤ και με ξυλοκόπησε χωρίς λόγο. Εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια. Μας έφεραν νύχτα εν μέσω της καραντίνας 1.500 μετανάστες, δε μιλάμε για πολύ καιρό, θα μας δέρνουν και από πάνω; Πάει πολύ. Ως εδώ ήταν. Δε μας φτάνει ο αποκλεισμός από τα διόδια, δε μας φτάνουν οι φυλακές, δε μας φτάνει που το υπουργείο Υγείας μας κλείνει τα απογεύματα το Κέντρο Υγείας στον Ωρωπό, δε μας φτάνει η υποβάθμιση και η μόλυνση του Ασωπού θα μας χτυπάνε και μέσα στα σπίτια μας. Ως εδώ και μη παρέκει γιατί τον καλό τον εκμεταλλεύονται κιόλας. Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της η Μαλακάσα θα γίνει Βιετνάμ».

^πηγή φωτο: apopsi-tora.gr

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Τη δική της εκδοχή δίνει η Αστυνομία με ανακοίνωσή της:

"Μεσημβρινές ώρες χθες, ομάδα τετρακοσίων (400) περίπου ημεδαπών συγκεντρώθηκε στον κόμβο Μαλακάσας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι συγκεντρωθέντες κινήθηκαν οργανωμένα για να αποκλείσουν την Εθνική Οδό και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο σημείο, προκειμένου να τους αποτρέψουν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό. Δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις από τους συγκεντρωμένους, που χρησιμοποίησαν σωματική βία, πέτρες και ξύλα στην προσπάθειά τους να τις διασπάσουν.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και αφού ξήλωσαν το συρματόπλεγμα του παράδρομου προς τον κόμβο Μαρκοπούλου, εξήντα (60) περίπου εξ αυτών εισήλθαν στην Εθνική Οδό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, αν και εδέχθησαν εκ νέου επιθέσεις με πέτρες, τους απομάκρυναν από το σημείο.

Για τα προαναφερόμενα επεισόδια συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία κατά συναυτουργία και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν έξι (6) αστυνομικοί, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες".

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-6-2020 από directNEWS.gr 


Τελευταίες Ειδήσεις