Logo

Δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας για τη σαρία



 
 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε προθεσμία ενός έτους στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Salli Molla, η οποία έχανε τα τρία τέταρτα της κληρονομιάς του συζύγου της επειδή τα ελληνικά δικαστήρια είχαν εφαρμόσει το ισλαμικό κληρονομικό δίκαιο.

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη του απόφαση με την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας για την εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου (σαρία) στην υπόθεση κληρονομικής διαφοράς μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) επανήλθε για τη δίκαιη ικανοποίηση της προσφεύγουσας Salli Molla η οποία κατοικεί στην Κομοτηνή.

Η υπόθεση αφορούσε την εφαρμογή από τα ελληνικά δικαστήρια του ισλαμικού θρησκευτικού νόμου (σαρία) στην κληρονομική διαμάχη που είχε η 70χρονη σήμερα Salli Molla (Ελληνίδα πολίτης, μουσουλμάνα το θρήσκευμα) με τις αδερφές του εκλιπόντος συζύγου της.

Σε αντίθεση με τη βούληση του διαθέτη, που επίσης ανήκε στη μουσουλμανική μειονότητα και είχε ορίσει με διαθήκη που καταρτίστηκε σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα τη σύζυγό του ως κληρονόμο του συνόλου της περιουσίας του, τα ελληνικά δικαστήρια εφάρμοσαν τη σαρία με το σκεπτικό ότι η βούληση ήταν άνευ αντικειμένου διότι το εφαρμοστέο στην υπόθεση δίκαιο ήταν το ισλαμικό κληρονομικό δίκαιο.

Βάσει αυτής της απόφασης η χήρα στερήθηκε τα τρία τέταρτα της περιουσίας της, ενώ οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι στην Ελλάδα ο τελευταίος αυτός νόμος εφαρμόζεται ειδικά σε Ελληνες μουσουλμάνους.

Το σκεπτικό

Το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του ΕΔΔΑ στην κύρια απόφασή του έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 (προστασία της περιουσίας), θεωρώντας ότι η χήρα προσφεύγουσα υπέστη διαφορετική μεταχείριση λόγω της θρησκείας του συζύγου της.

Στην αρχική του απόφαση το Στρασβούργο είχε επιφυλαχθεί σχετικά με το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης και έτσι πριν από λίγες μέρες έκρινε ομόφωνα πως σε ό,τι αφορά την περιουσία του αποθανόντος που βρίσκεται στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος έπρεπε να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η χήρα Salli Molla θα διατηρήσει την κυριότητα της περιουσίας που είχε κληρονομήσει από τον σύζυγό της ή να αποκαταστήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της.

Σε περίπτωση που δεν είχαν ληφθεί τέτοια μέτρα εντός ενός έτους, η Ελλάδα έπρεπε να της καταβάλει αποζημίωση 57.000 ευρώ για ηθική βλάβη, δικαστικά έξοδα και δαπάνες (τα 41.103 εξ αυτών αντιστοιχούν στα 3/4 της συνολικής αξίας του ακινήτου που κληροδότησε στην Ελλάδα).

Ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν κατά πλειοψηφία το σκέλος της προσφυγής η οποία αφορά τη δίκαιη ικανοποίηση της 70χρονης προσφεύγουσας σε σχέση με την περιουσία του αποθανόντος συζύγου της που βρίσκεται στην Τουρκία.

Το ΕΔΔΑ επανέλαβε ότι η αίτηση που οδήγησε στην κύρια απόφαση είχε κατατεθεί αποκλειστικά κατά της Ελλάδας και ότι το ζήτημα των επιπτώσεων της διαθήκης σε ακίνητο που βρίσκεται στην Τουρκία αποτέλεσε αντικείμενο διαδικασιών που ακόμη εκκρεμούν ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων. Επομένως το εν λόγω ακίνητο δεν μπορούσε να αποτελέσει βάση για τυχόν αξιώσεις για δίκαιη ικανοποίηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών. 

*Της Μαρίας Δήμα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2020 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταίες Ειδήσεις