Logo

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή της σε τζαμί - Στις 24/7 η πρώτη προσευχή



 
 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ υπέγραψε και το διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μάλιστα, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό το βράδυ της Παρασκευής, είπε, μεταξύ άλλων: «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό. Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου» .

Συνεχίζοντας ο Τούρκος πρόεδρος είπε: Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης.

 Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του. Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία απαιτούμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο και επιμένουμε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο. Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω πως θα ανοίξουμε την Αγία Σοφιά για να λειτουργήσει σαν τζαμί, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινή παγκόσμια πολιτιστική της κληρονομία». 

Η ακύρωση του διατάγματος Ατατούρκ από το τουρκικό ΣτΕ

Το ΣτΕ της Τουρκίας με την απόφασή του ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς ακύρωσε  το διάταγμα του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση την είχε μετατρέψει   σε μουσείο,, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Και όλα αυτά,  παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και αντιδράσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το τουρκικό δίκτυο TRT, μεταδίδει πως μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός τόσο για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο όσο και για τους πιστούς, η χριστιανική εικονογραφία του θα διατηρηθεί όπως ήταν μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους, το 1453, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10ο τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη-εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά. Η δίκη αφορούσε σε μία παλιά προσφυγή του 2016 που έκανε ο, κατά τα άλλα άγνωστος, «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Το τουρκικό ΣτΕ με την απόφασή του έκρινε ότι παρανόμως μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που υπέγραφε το σχετικό διάταγμα, καθώς  ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός από αυτόν του τεμένους»

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του γνωστού Τούρκου ποιητή, Necip Fazil Kisakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το ΣτΕ της Τουρκίας δίνει 30 ημέρες προθεσμία κατά τις οποίες πρέπει να ληφθούν οι διοικητικές αποφάσεις που θα μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η προεδρία έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν το επιθυμεί.

Οι νομικές υποχρεώσεις της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, σύμφωνα με την Unesco

Λίγο πριν την απόφαση μήνυμα στην Τουρκία ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο είχε στείλει η Unesco, η οποία πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη.

Η UNESCO ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Unesco από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Η Unesco υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση. «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

Κάλεσμα του Ιμάμη μέσα από την Αγία Σοφία 

Λίγη μόνο ώρα μετά την δικαστική απόφαση, που ακύρωσε το διάταγμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, και την υπογραφή του διατάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ιμάμης ξεκίνησε να ψέλνει το προσκλητήριο, από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να καλέσει τους πιστούς στον ναό για λειτουργία.

Την ίδια στιγμή χρήστες  του Twitter και ξένα ΜΜΕ (όπως η γερμανική DW) που διέκοψαν για να μεταδώσουν την είδηση, αναρωτιούνται ποια θα είναι η τύχη των βυζαντινών μωσαϊκών στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, καθώς η μουσουλμανική πίστη δεν επιτρέπει την ύπαρξη εικόνων στο εσωτερικών των λατρευτικών χώρων.
 

Δείτε το tweet του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπογραφή του διατάγματος και το κάλεσμα του ιμάμη αμέσως μετά. 

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-7-2020 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις