Logo

''Μάχη'' κατά της πορνογραφίας στο ίντερνετ



 
 

klicksafe_13-2-2011_2Η ΕΕ προσφέρει ένα ειδικό πρόγραμμα για γονείς, δασκάλους και παιδιά με την επωνυμία «klicksafe».

Στόχος είναι να ενημερωθούν και να αντιμετωπίσουν το θέμα με ψυχραιμία.

Το να μιλάει κανείς για σεξ είναι συχνά ταμπού και σίγουρα όχι εύκολο. Μόνο έτσι εξηγείται ίσως το γεγονός γιατί δεν προσεγγίζεται εύκολα το θέμα.

Και φαίνεται ακόμα πιο περίεργο στην εποχή του ίντερνετ, όπου το να βρει κανείς πορνογραφικό υλικό είναι κάτι παραπάνω από απλό.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 70% των εφήβων έχει δει πορνογραφικό υλικό στο ίντερνετ. Από αυτό το ποσοστό το 57% είναι κορίτσια. Είναι όμως τουλάχιστον υπερβολικό, θεωρούν οι επιστήμονες, να συμπεράνει κανείς από αυτούς τους αριθμούς πως οι νέοι είναι μανιακοί με το σεξ.

Ο 18χρονος Γιούνες από το Κίελο ξέρει καλά αυτές τις προκαταλήψεις που επικρατούν. Και τις ξέρει καλά διότι συμβουλεύει στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί με την υποστήριξη της ΕΕ και ονομάζεται «Τηλεφώνησε και μη στενοχωριέσαι».

klicksafe4_13-2-2011«Είναι αλήθεια πως οι νέοι παρουσιάζονται συχνά σαν σεξομανείς. Για το λόγο αυτό μια πρωτοβουλία σαν το «πάτησε με ασφάλεια» ή klick safe αγγλιστί, είναι μια καλή ιδέα για να συζητηθεί το θέμα ανοιχτά στην κοινωνία. Και είναι σημαντικό, όχι μόνο να δείχνουμε με το δάχτυλο τους νέους, αλλά να δούμε και τους λόγους γιατί καταναλώνουν τόσο πολύ πορνογραφικό υλικό».

Αμηχανία, δυσκολία και πολλές ερωτήσεις … 

Η 17χρονη Κάτια είναι επίσης σύμβουλος στην τηλεφωνική γραμμή. Συμβουλεύει όχι μόνο συνομήλικους της αλλά και γονείς, δασκάλους, μαθητές και παρατηρεί την αμηχανία και τη δυσκολία που υπάρχει γύρω από το θέμα σεξ και πορνογραφία: 

«Θα έλεγα πως οι ενήλικες φοβούνται να μάθουν τι σκέφτονται οι νέοι για την πορνογραφία. Πιστεύουν πως θα έπρεπε να προστατευθούμε και πως μεγαλώνουμε με λάθος τρόπο. Οι νέοι πάλι νιώθουν μεγάλη πίεση και έχουν πολλά να ρωτήσουν».

klicksafe3_13-2-2011Το πρόγραμμα klicksafe πλαισιώνεται με πλούσιο ενημερωτικό υλικό. 

Σημαντικό είναι να μειωθούν οι προκαταλήψεις εναντίον των νέων, να πάψουν να τους αποκαλούν σεξομανείς και το θέμα να αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, αναφέρει η Μπίργκιτ Κίμελ, μια από τις συγγραφείς του ενημερωτικού υλικού: 

«Θα πρέπει να παρέμβουμε εμείς οι ενήλικες σαν παιδαγωγοί και να εξηγήσουμε στους νέους πως η πορνογραφία δεν είναι παρά μια σκηνοθετημένη σεξουαλικότητα που δεν έχει σχέση με την πραγματική σεξουαλικότητα και τα αισθήματα».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2011 από directNEWS.gr πηγή: deutschewelle


Τελευταίες Ειδήσεις