Logo

Διατροφή από τον γιο στον πατέρα !



 
 

diatrofi_14-2-2011Στον καιρό του Δ.Ν.Τ. και του μνημονίου 70χρονος πατέρας, ανάπηρος και άπορος, με μόνο έσοδο  μια πενιχρή σύνταξη 450 ευρώ, αναγκάστηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να υποχρεώσει εκείνη τον εύπορο μοναχογιό του στην καταβολή διατροφής προς αυτόν!   

 Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, εφαρμόζοντας ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, επιδίκασε υπέρ του πατέρα 900 ευρώ.

Το ποσό αυτό πρέπει να καταβάλει αναδρομικά - από το χρόνο επίδοσης της αίτησης -  στον πατέρα ο ανθυποπλοίαρχος γιός του, του οποίου  οι μηνιαίες αποδοχές  ανέρχονται στα 6.000 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι εύχονται ο γιός να καταβάλει το επιδικασθέν ποσό, για την επιβίωση του γονέα του, ώστε ο πατέρας να μην υποχρεωθεί να φθάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο.

«Αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη κρίση θα δημιουργήσει μεν νομολογία, καθώς το σύνηθες μέχρι τώρα είναι η καταβολή διατροφής από το γονέα στα παιδιά ακόμα και όταν αυτά ενηλικιώνονται. Ωστόσο, τότε ίσως  να είναι πολύ αργά για τον 70χρονο, με δεδομένες τις χρονοβόρες  διαδικασίες προσδιορισμού εκδίκασης υποθέσεων  και  έκδοσης αποφάσεων, λόγω της πληθώρας των δικογραφιών », σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Ειδικότερα, στην αίτησή του ο πατέρας υποστηρίζει ότι ο γιός του τον εκδίωξε από το σπίτι και έκτοτε φιλοξενείται εκ περιτροπής στις αδελφές του, οι οποίες έχουν προβλήματα οικονομικά και υγείας.

Η δικαστική απόφαση κάνει δεκτούς όλους σχεδόν τους ισχυρισμούς του αιτούντα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι ο 70χρονος:

*αδυνατεί να πληρώσει τις δαπάνες διαβίωσής του (έξοδα διαμονής, διατροφής, αμοιβής οικιακής βοηθού και μέρος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ), καθώς η σύνταξή του είναι μόλις 450 ευρώ.

 *δεν είναι ικανός για εργασία, καθώς είναι ανάπηρος (σε ποσοστό 85%) και έχει διαπιστωμένη ανατομική βλάβη ( σε ποσοστό 70%) καθώς και ότι δεν διαθέτει άλλα εισοδήματα ή περιουσία.

*βρίσκεται σε κατάσταση απορίας, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του.

*έχει ανάγκη τη βοήθεια τρίτου προσώπου, καθώς η υγεία του επιβαρύνθηκε μετά το θάνατο της συζύγου του και ς ο ίδιος αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

*Δεν διαθέτει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο, καθώς αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του, τη μοναδική του περιουσία, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για τη διαβίωσή του.

Από την άλλη πλευρά το δικαστήριο συνεκτίμησε την οικονομική κατάσταση του μοναχογιού του αιτούντα, ο οποίος ως ανθυποπλοίαρχος λαμβάνει 6.000 ευρώ το μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του 70χρονου –ζητούσε την επιδίκαση διατροφής ύψους 2.000 ευρώ- και αποφάσισε ότι ο γιός :

«είναι σε θέση και υποχρεούται να καταβάλει στον αιτούντα πατέρα του, ως προσωρινή μηνιαία διατροφή του τελευταίου το ποσό των 900 ευρώ, από την επίδοση της αίτησης. Το υπόλοιπο ποσό δε, που απαιτείται για την κατά μήνα διατροφή του, καλύπτει ο ίδιος με το εισόδημά του».

Σημειώνεται ότι με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα οι προϋποθέσεις για την επιδίκαση διατροφής του γονέα από το ενήλικο τέκνο του είναι οι εξής:

α. η απορία του πατέρα και,

β. η ευπορία του τέκνου, που είναι σχετική όχι με την κατοχή ιδιαίτερου πλούτου αλλά με τη δυνατότητα να παράσχει διατροφή στο γονέα του χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δική του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις