Logo

Θα κάνουν άγιο τον Εφραίμ



 
 

efraim_16-02-2011Την αναγνώριση του Εφραίμ και την ένταξή του στο Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας, "επιχειρεί" η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όχι, μην τρομάζετε! Το αίτημα για αγιοποίηση δεν έχει να κάνει με τον, εκ Κύπρου, περιβόητο ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.  Δηλαδή, αυτόν που  κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αφορά, στον όσιο Εφραίμ που γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 και σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε την πολυμελή  οικογένειά του προκειμένου να αποφύγει – όπως αναγράφεται στο ημερολόγιο της Μονής – «την βίαιαν στρατολογίαν διά την επάνδρωσιν των γενιτσαρικών σωμάτων, και προσήλθε δια να μονάσει εις την Σταυροπηγιακήν Μονήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ακμάζουσαν επί του Όρους των Αμώμων “Πεντελικώ”  της Αττικής».

Εξάλλου, ο εν λόγω Εφραίμ μαρτύρησε στις 5 Μαΐου 1426, «κατόπιν βασάνων υπό ατάκτων μουσουλμάνων – Τούρκων στρατιωτών…». Και δεν το είχε ρίξει στις μπίζνες και στα real estate, όπως ο συνονόματός του.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδεχθεί τελικά το αίτημα της Ιεράς Συνόδου, ώστε ο όσιος Εφραίμ να αναβαθμιστεί σε άγιο.

Osios_Efraim_16-02-2011Πάντως, προσπάθειες να το πετύχει είχε κάνει το 1997 ο τότε Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης υποστηρίζοντας σε επιστολή του ότι: «… κατά την τάξιν και την παράδοσιν, της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους Αγίους ανακηρύσσει και καθιερώνει η συνείδησις του εκκλησιαστικού πληρώματος, ή δε διοικητική Αρχή της Εκκλησίας επικυρώνει απλώς την πίστιν του ευσεβούς λαού και η απόφασίς αυτής έχει διαπιστωτικόν  χαρακτήρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, ο Μπεζενίτης βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού γιατί είχε κατακλέψει τα παγκάρια της Μονής του οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη Αττικής!

Είναι ο ίδιος που όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο έλεγε με περίσσιο θράσος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι το 1,5 περίπου δις δραχμές που είχε βρεθεί στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ήταν για να… περάσει “καλά γεράματα”!!

Καλοί   “πατέρες” της Ιεράς Συνόδου, τα λείψανα του οσίου Εφραίμ  θα τρίζουν με τα καμώματά σας  είτε του δώσετε τα “γαλόνια” του Αγίου, είτε όχι…

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-2-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις