Logo

Φίλτρο νερού - ελπίδα για τα παιδιά της Αφρικής



 
 

tea-bags_17-11-2010Την ελπίδα ότι εκατομμύρια άνθρωποι και κυρίως παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν θα πεθαίνουν από μολυσμένο νερό, έρχεται να δώσει ένα πρωτοποριακό φίλτρο,  το οποίο κατασκευάστηκε από  ερευνητές του πανεπιστημίου Stellenbosch της Νοτίου Αφρικής. 

 Όπως ανακοίνωσαν μέλη της ερευνητικής ομάδας, το φίλτρο αυτό είναι η φθηνότερη λύση από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι εύχρηστο και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έχει δε την ιδιότητα να απορροφά τα βακτήρια  χρησιμοποιώντας βιοκτόνα και να εξουδετερώνει σταδιακά τα παθογόνα του νερού σε συνδιασμό με νανο-ίνες.

Σε δήλωσή του ο καθηγητής Όιγκεν Κλέτε αναφέρει ότι η ανακάλυψη ήταν τυχαία και προσέθεσε: “Στην αρχή οι έρευνές μας δεν επικεντρώνονταν καν σε αυτό. Στόχος μας ήταν η δημιουργία φίλτρων για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αλλά στα εργαστήρια όλα γίνονται σε μικρές διαστάσεις. Είδα τα πρώτα αποτελέσματα που κάναμε με μικρές ποσότητες νερού και άρχισα να σκέφτομαι πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό σε μικρά φίλτρα.”

Έτσι η ιδέα να χρησιμοποιήσει σακουλάκια τσαγιού τα οποία περιέχουν ενεργό άνθρακα που φιλτράρει το νερό καθώς τον διαπερνά, δεν άργησε να υλοποιηθεί, και όπως προσέθεσε  ο καθηγητής “η νανοτεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους των φτωχών”

Τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και πολλές άλλες οργανώσεις αρωγής,  έχουν εκφράσει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο  φίλτρο, το οποίο εκ πρώτης όψεως θυμίζει σακουλάκι τσαγιού.

Ήδη την ερχόμενη χρονιά ευελπιστούν να ξεκινήσουν την εφαρμογή του φιλόδοξου αυτού σχεδίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις