Logo

΄Ερευνα και για τις μίζες στα υποβρύχια



 
 

submarine_18-11-2010Εξηγήσεις από υπόπτους για τις μίζες που έδινε ή γερμανική εταιρεία   Ferrostaal AG  αναμένεται να ζητήσουν πολύ σύντομα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση από τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών προήλθε από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες καταβλήθηκαν σε αξιωματούχους μίζες «μαμούθ», με αποτέλεσμα να ανέβει κατά πολύ το κόστος κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Η  κατασκευή των επίμαχων υποβρυχίων ανατέθηκε το 2000 στα Ελληνικά Ναυπηγεία και στις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες HDW  και Ferrostaal.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για μίζες που φέρεται να κατέβαλε σε έλληνες αξιωματούχους  η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG, προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή  υποβρυχίων τύπου 214 στην Ελλάδα. Εκτιμάται μάλιστα ότι εντός των  προσεχών ημερών θα προστεθούν στη δικογραφία   και νέα σημαντικά έγγραφα τα οποία θα προέρχονται  από τις γερμανικές αρχές και από το ΣΔΟΕ.

Όσον αφορά τις γερμανικές αρχές, τα στοιχεία αναμένεται να  προκύψουν κατά τη συνάντηση δύο ελλήνων εισαγγελέων του τμήματος οικονομικού εγκλήματος με γερμανούς συναδέλφους τους, στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής της χώρας μας στη Γερμανία, την ερχόμενη Τρίτη. Η συνάντηση θα γίνει στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα της Eurojustice

Όσον αφορά το ΣΔΟΕ, εκτιμάται ότι στις επόμενες ημέρες προτίθεται να διαβιβάσει στην εισαγγελία το πόρισμα των «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με τις διαπιστώσεις τους από τον έλεγχο που διενήργησαν   για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες εισαγγελείς στη συνάντηση της Χάγης θα παραλάβουν από τους γερμανούς συναδέλφους τους  διάφορα   έγγραφα μεταξύ των οποίων και καταθέσεις από τις οποίες προκύπτει ότι, αφ’ ενός μεν   μόνο για το υποβρύχιο Παπανικολής καταβλήθηκαν 10-12 εκατομμύρια ευρώ, αφετέρου δε  οι προμήθειες που καταβάλλονταν από τους Γερμανούς στους Έλληνες αξιωματούχους, που μεσολάβησαν για την ανάληψη της κατασκευής,  ξεπερνούσαν το 5% του κόστους της παραγγελίας.

Μάλιστα, η Γερμανική Δικαιοσύνη έχει ήδη προχωρήσει τη δική της έρευνα και με βάση καταθέσεις, καθώς και  άλλα στοιχεία έχει ήδη προφυλακίσει δύο στελέχη της εταιρείας Ferrostaal.

Σημειώνεται ότι, ανάλογες καταθέσεις, αναμένεται να αποσταλούν στην εισαγγελία  και από το ΣΔΟΕ μαζί με το πόρισμα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-11-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις